În cursa pentru cele 7 locuri de parlamentari alocate județului Bistrița-Năsăud s-au înscris un număr de 117 persoane: 39 la Senat, 79 la Camera Deputaților. Cum arată votul politic?
Pe 6 noiembrie începe cea mai atipică și ciudată campanie electorală din istoria post-Decembristă a României, fiind campania în care întâlnirile directe cu electoratul sunt reduse aproape la zero. De altfel, creșterea îngrijorătoare a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov 2 în Bistrița-Năsăud, dar și la nivel național, face să existe multe voci care cer amânarea alegerilor pentru primăvara anului viitor.
Sigur, decizia este la președintele Klaus Iohannis, care își dorește alături de PNL ca aceste alegeri să aibă loc pe 6 decembrie. Motivele sunt cunoscute: în martie 2021, PNL nu va mai avea în sondaje scorul de astăzi, nici ăsta atât de bun pentru formarea unui Guvern monocolor, cifre despre care vom vorbi într-un alt material. Acum spunem doar că diferența dintre PNL și PSD este de 2 sau 3 procente în toate cele trei sondaje de opinie ieșite pe piață în ultima săptămână.
DE UNDE PLECĂM?
În mandantul 2016-2020, județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat în Parlamentul României de un număr de șapte politicieni:
PSD: Ioan Deneș, Senat, Doina Pană și Daniel Suciu, Camera Deputaților
PNL: Robert Sighiartău, Camera Deputaților
PMP: Ionuț Simionca, Camera Deputaților
USR-Plus: Cristina Iurișniți, Camera Deputaților
ALDE: Ioan Simionca, Senat
CUM ARATĂ LINIA DE START PENTRU MANDATUL 2020-2024?
În block-starturile campaniei electorale pentru Parlament s-au aliniat un număr de 117 politicieni, 39 la Senat și 79 la Camera Deputaților. Aceștia sunt înscriși pe listele rămase defintive ale unui număr de 12 partide sau alianțe politice: UDMR, Partidul Verde, PMP, PNL, PSD, Partidul Pro România, Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), Partidul National Țărănesc Maniu-Mihalache (PNT M-M), PER, Alianța USR PLUS, ARN si două candidaturi independente (pentru Camera Deputatilor). Un număr de 11 competitori electorali au liste de candidati atât pentru Senat cât și Camera Deputaților, iar un competitor electoral (ARN) a depus liste (cu un singur candidat) doar pentru Camera Deputaților.
Pentru că în interiorul articolului veți găsi toate listele și candidații, aici vă prezentăm doar locurile eligibile și primele poziții de la Cameră și Senat
PNL- PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
Camera Deputaților: Robert Sighiartău și Diana Morar
Senat: Ovidiu Florean
PSD- PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
Camera Deputaților: Daniel Suciu și Bogdan Ivan
Senat: Ioan Deneș
USR-Plus
Camera Deputaților: Sas Lorant și Alin Dolha
Senat: Emilian Gabor
PMP
Camera Deputaților: Ionuț Simionca
Senat: Caius Cârcu
Pro România
Camera Deputaților: Ioan Monița
Senat: Grigore Timoce, Cristian Codărean, Florin Puțura
PPU
Camera Deputaților: Macedon Pătrășcan
Senat: Pompei Cocean
PER
Camera Deputaților: Silviu Rus
Senat: Gheorghe Ianoș
AUR
Camera Deputaților:Marcel Seserman
Senat: Victor Filipoi
PNȚ MM
Camera Deputaților: Maria Mazilu Irodeada
Senat: Mircea Taloș
ARN
Camera Deputaților: Lucian Ioan Moisa
Doi candidați independenți: Nicolae Ilie Cioancă și Ovidiu Rațiu
CUM STĂM CU VOTUL POLITIC – La o prezență la vot de 41%, PNL ar avea 32%, PSD, 28,6, USR-Plus, 17,6 și PMP, 7,4%.
Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda celor de la PMP, ne arată o situație destul de echilibrată la alegerile parlamentare, cu un PNL în stagnare, dar cu o creștere pentru PSD și USR-PLUS. Conform sociologilor de la BCS:
PNL are aproximativ 32% în timp PSD a ajuns la 28,6%.
Locul al treilea este ocupat de USR-PLUS cu o intenţie de vot de 17,6%, în timp ce PMP ar reuşi să strângă 7,4%. Singurul partid care ar mai prinde locuri în Parlament ar fi Pro România, formaţiune cu o intenţie de vot de 5,2. UDMR e la limită, cu o intenţie de vot de 4,8%. Datele din sondaj se bazează pe o prezenţă de vot calculată la 41%
Campania electorală începe azi, 6 noiembrie, şi se încheie pe 5 decembrie, la ora 7,00, iar votarea are loc pe 6 decembrie, între orele 7,00 şi 21,00