Spitalul Județean de Urgență Bistrița a început să folosească medicamentul Remdesivir pentru tratamentul cazurilor grave de Covid abia în urmă cu 3 săptămâni. Chiar și acum, unitatea medicală primește doar o treime din necesarul de Remdesivir.
Remdesivir este un nou medicament antiviral, dezvoltat în primă fază pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg. Ulterior, s-a demonstrat că este eficient în lupta cu mai multe virusuri, inclusiv SARS-Cov-2, motiv pentru care a început să fie folosit în spitalele din întreaga lume, în special în cazul pacienților în stare gravă.
Deși nu are un efect asupra ratei de supraviețuire, medicamentul scurtează perioada de recuperare.
Dacă în spitalele mari din România Remdesivir a ajuns încă de la început, în cele mici, județene este folosit de mai puțin de o lună. La Bistrița se folosește acest tratament de doar 3 săptămâni, iar cantitatea primită nu este suficientă.
„Cantitatea pe care o primim este mică. Noi primim acu undeva la 30 de unități pe săptămână, iar necesarul ar fi undeva la 100. Restul sunt pe tratamentul clasic. Nu avem Remdesivir să administrăm la toți pacienții, care ar avea nevoie”, a declarat aseară, managerul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live.
Tratamentul cu acest medicament s-a dovedit a fi costisitor. Astfel, o serie de tratament cu 6 doze, pentru un singur pacient ajunge să coste peste 2.000 de euro.
Emisiunea de aseară o puteți urmări mai jos:
https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/2595705327409100/