Ieri, laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență a fost autorizat să realizeze teste pentru depistarea COVID-19. Unitatea medicală ia în calcul testări de tip pooling, deja practicate cu succes în Israel.
Începând de ieri, laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență Bistrița a început să realizeze teste pentru depistarea COVID-19, fără a mai trimite probe și la Cluj-Napoca, pentru testare paralelă.
Potrivit managerului spitalului, Gabriel Lazany, în aceste momente se lucrează la stabilirea unui protocol de testare a personalului medical din întreg județul Bistrița-Năsăud. Fondurile provin din bugetul județului.
Pentru aceste testări se iau în calcul două metode de testare: cea individuală și cea în sistem pool-testing, sistem implementat cu succes în alte laboratoare și care permite testarea unui număr mai mare de persoane în timp mai scurt.
Metoda pool-testing este deja folosită de către DSP Bihor și constă în testarea în grupuri, folosindu-se o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive.
Sistemul folosit la scară largă în Israel în cazul COVID-19 și la nivel mondial în cazul altor pandemii, crește eficiența testării prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste față de testarea individuală, practicată în prezent.
Practic, cu aparatul Spitalului Județean de Urgență Bistrița vor fi testate cadrele medicale din întreg județul și, se pare, și pacienții unității medicale.