Mai mulți elevi din Sângeorz-Băi au avut ocazia să descopere lucruri fascinante despre florile alpine și insectele polenizatoare, în cadrul taberei „Tineret la Vârf!” – ediția a X-a, ce a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei. Totodată, aceștia au participat la vizite de studiu printre cascadele subalpine și pajiștile montane.
„Administrația Parcului Național Munții Rodnei a derulat tabăra anuală „Tineret la Vârf!” prin participarea la a X-a ediție cu tema „Florile alpine și insectele polenizatoare”.
În 18 iulie 2024 s-a desfășurat concomitent cu alte 40 parcuri naționale și naturale din Alpi și Carpați, această expediție montană cu scop educațional ”Tineret la vârf!”, în căldarea glaciară Putredu din Parcul Național Munții Rodnei.
Aceasta a fost posibilă printr-o colaborare fructuoasă cu Școala Gimnazială ”Artemiu Publiu Alexi” și Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi, Asociația ECO RODNA, Asociația crescătorilor de animale din Sângeorz-Băi, Stâna Popas Putredu la Moară”, spune Claudiu Iușan, biolog în cadrul parcului.
Tabăra a avut, printre altele, rolul de a consolida relația tinerei generații cu natura și muntele, dar și de a conștientiza tinerii cu privire la protecția și conservarea naturii.
Elevii au participat la o mulțime de activități interesante.
„Tabăra a cuprins o serie de activități de educație ecologică prin identificarea plantelor alpine cu sprijinul ghidurilor de specii de plante, recunoașterea polenizatorilor prin capturarea cu fileul entomologic, identificarea pe baza ghidurilor și eliberarea în natură a speciilor de fluturi, gândaci, lăcuste, sesiuni de desen cu încorporarea elementelor naturale și imaginarea scenariilor unui munte cu și fără polenizatori, vizite de studiu printre cascadele subalpine și pajiștile montane, jocuri”, mai spune acesta.