Într-o întâlnire cu presa, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița a vorbit despre șpaga care s-ar cere în unitatea medicală pe care o conduce, după ce în luna martie, 6 bistrițeni care au fost internați au spus că li s-ar fi cerut sume de bani. Potrivit acestuia cei cărora li s-au cerut bani trebuiau să sesizeze poliția, iar organele abilitate să-și facă treaba și să-i prindă pe cei care au solicitat foloase necuvenite.
Potrivit datelor chestionarelor aplicate de Ministerul Sănătății celor internați în spitalele din țară, în luna martie, 6 bistrițeni ar fi declarat că li s-a cerut șpagă în Spitalul Clinic Județean de Urgență. Mai multe despre acest subiect, mai jos:
Managerul spitalului, Gabriel Lazany spune că aceste date sunt irelevante, având în vedere că în martie au fost internate în spital 3.870 de persoane, iar procentual, li s-a cerut șpagă la doar 0,2%.
„Mi se pare totuși un pic irelevant cum s-au stabilit procentele a șpăgarilor, pentru că la spital au răspuns 279 persoane la acel chestionar. Chestionarul respectiv îl trimite Ministerul Sănătății tuturor persoanelor care au fost internate în spital. În luna martie, e exemplu, au fost internați 3870 de persoane. Din 3870 de pacienți, 6 au răspuns afirmativ. Eu cred că 6 raportat la 3870 este… Dacă făceam raportarea la 3870, proentul ar fi iesit 0,2%, ceea ce ar fi fost irelevant. Mai mult decât atât vreau să readuc aminte faptul că Spitalul Județean în 2019 a fost primul spital din România care la internare aduce la cunoștința tuturor pacienților obligațiile care le sunt de plată conform prevederilor legale”, a precizat Gabriel Lazany, într-o întâlnire cu presa.
Acesta a mai spus că normal ar fi fost ca cei 6 să sesizeze organele abilitate, care mai departe să-i identifice pe cei care au pretins șpaga, pentru a fi trași la răspundere:
„6 pacienți au declarat în luna martie că au dat șpagă sau foloase necuvenite. În mod normal ar fi trebuit să sesizeze organele de drept. Poate le-au sesizat, eu nu am primit o informare în acest sens, dar dacă au fost sesizate, rog organele abilitate de drept să își facă treaba și să-i prindă pe cei care au solicitat sume de bani”, a completat managerul SCJU, Gabriel Lazany.
Da. Mai ales la maternitate și la anestezie.
Anatol și Dinica. Aceștia sunt 2 și mai sunt destui. Luați interviu direct pacienților. Plus de alta , faceți un efort și deschideți o aripa de Cardiologie Pediatrica. Lipsește.