Susțineți economia locală…?! Aceasta a fost provocarea ultimului sondaj derulat de Bistrițeanul.ro, zilele trecute. „Să se termine odată cu mafia în piață!”, au solicitat unii dintre comentatori, în timp ce alții își doresc să existe în piață tarabe exclusiv pentru producători locali…
Sondajul referitor la economia locală a avut impact pentru 11.809 de persoane, dintre care aproape 700 au și interacționat, apreciind sau comentând tema.
Au fost 377 de voturi exprimate: 82% dintre respondenți (309 persoane) au admis că încurajează economia locală și cumpără produse de la firmele locale. 18% (68 de persoane) au recunoscut că NU încurajează economia locală și prefer magazinele mari sau super-marketurile.
„Economia locală lasă de dorit!!! De exemplu, în piață dacă vrei să cumperi mere îți pune vânzătorul de care vrea el. Când am întrebat de ce îmi pune din alea mici, când eu vreau doar mari, el a răspuns – Și eu ce să fac cu alea mici??? SĂ LE VINZI LA UN PREȚ MAI MIC!!! La brânză, cașul și urda sunt pline de zer, ca să tragă la cântar… Păi atunci prefer să merg la magazinele mari și să-mi cumpăr ce vreau eu pe BANII mei! Exemplele pot continua cu duiumul…SAMSARII din piață îs cei mai hoți”, a comentat Vlad Negru, unul dintre respondenți.
Răspunsul nu a întârziat să apară, din partea unui alt comentator, Nel Nelian: „Din întâmplare, părinții mei vând la piață de peste 20 de ani! 20 de ani de condiții la fel. Doar chiriile cresc, iar ei sunt obligați să plătească și în cele 6 luni din an în care nu își desfășoară activitatea acolo. Am fost din fericire după struguri la Focșani: pentru a putea aduce, ai nevoie de bus+diesel+vignieta+dormi în bus că dacă dai bani și pe hotel – unde ajungi?
Fructele, strugurii, merele… Toate astea, atunci când cresc natural, nu pot fi mari și uniforme ca și la Kaufland… Deci le achiziționezi și mari, și mici. Și plătești același preț pentru toate… După toate astea, vii la Bistrița și vin ăștia ca voi care vor doar pe alese….! Lucru pe care nici eu nu mi-am permis să-l fac la achiziție… Vreți și ieftin, dacă se poate – că dacă le-aș sorta eu (muncă în plus), ca să fie mari și mici, dar la prețuri diferite, începeți cu de ce diferă prețul?! Mai apoi, după toate sacrificiile, ne faceți samsari și bișnițari…. Nu pot decât să vă spun că sunteți niște ipocriți și meritați să mâncați toate gunoaiele alea perfecte de la marketuri. Fățarnicilor!”
Popovici Adolfina admite că face cumpărături din piață, iar atunci când nu-i convin merele lovite sau putrezite, iar vânzătorul nu vrea să i le schimbe, dă marfa înapoi și alege un alt vânzător: „Prețurile trebuie să fie în funcție de calitate, să fie sortate. Mulți în loc să scadă prețul unui produs mai învechit, preferă să țină de preț ca apoi să arunce tot din cauza lăcomiei.”
Ziman Paul-Valer subliniază că el cumpără tot ce produc oamenii de prin sat și scot spre vânzare: „Și îndemn și pe alții să cumpere. Ai noștri nu știu prea bine să ambaleze marfa, dar calitatea e net superioară față de ce e produs similar în magazin.”
Angela Chiuzan ne atrage atenția că în piață ar trebui „să existe tarabe exclusiv pentru producători locali… Trebuie să recunoaștem că 90% dintre vânzătorii din piață sunt de fapt COMERCIANȚI de profesie care îi intimidează pe producătorii autentici…”
Maria Maria își dorește „să se termine odată cu mafia în piață! În loc să luăm cașul direct de la țărani cu 15-12 lei, luăm de la sfirnarese cu 22 sau 20…!”
Mihaela Hiticaș punctează, de asemenea, că încearcă să își facă cumpărăturile doar de la firme sau producători locali, în cazul său – din Beclean.