Râul Bistrița a fost transformat în ultimele decenii într-o adevărată hazna. O spun activiștii de mediu, care indică clar țevile prin care se deversează apa menajeră din zone întregi din municipiu, și o recunosc voalat, sub anonimat, chiar cel de la Garda da Mediu. Cei care se fac că nu știu despre problemă… o tolerează.
Realitatea îngrijorătoare a fost prezentată în cadrul unui repotaj „România te iubesc”, marca ProTv. Filmările au fost făcute anul trecut, când jurnalistul Rareș Năstase a și pus pe pagina sa de Facebook imagini cu ce a găsit la doi pași de centrul orașului și culmea, de Apele Române.
Una dintre țevile despre care activistul de mediu Cristian Țetcu spune că adună apa menajeră din zona Ștefan cel Mare și o direcționează spre râul Bistrița Ardeleană, deversează în râu la câteva sute de metri de sediul Apelor Române.
Practica nu este una nouă și nici accidentală. Cristian Țetcu a numărat 23 de astfel de țevi care deversează ape menajere direct în râu și transformă un râu submontan într-o hazna publică. Despre asta Bistrițeanul.ro a scris AICI.
Practic, sistemul de colectare a apelor menajere nu acoperă tot orașul și sunt mai multe zone unde vechea canalizare nu a fost racordată la rețeaua care ajunge în stația de epurare, astfel încât tot ce adună din unele cartiere este direcționat în cursul de apă, de unde, mai jos, în aval se alimentează cu apă potabilă orașul Beclean.
Practica se cunoaște și la Primăria Bistrița și la Apele Române și la Garda de Mediu. Oficial, șeful Gărzii de Mediu Gabriel Pătraș n-a auzit de problemă, deși recunoaște că în 2019 a aplicat o amendă celor de la Aquabis după ce a identificat deversări în rău. În fața camerelor de filmat spune că nu este vorba despre o poluare constantă… poate ceva accidental, care, culmea, n-ar afecta calitatea apei din râu.
Un comisar al Gărzii de Mediu, sub anonimat, recunoaște că se știe în instituție despre problema aceasta, care nu are rezolvare, nu imediată… Pentru ca problema să fie rezolvată ar fi nevoie de investiții serioase în zonele care deversează în râu. Întrebat cum poate fi oprită situația, comisarul Gărzii de Mediu spune: „Nu au cum, vă spun 100% că nu au cum, pentru că așa-s proiectate”.
În 2020, Garda de Mediu trimitea un comunicat de presă în care spunea că a identificat că se deversează ape uzate cu ape pluviale în Râul Bistrița în 3 locuri din oraș, dar că nu există impact asupra calității apei.
Reportajul celor de la „România te iubesc” poate fi urmărit AICI.