0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Smaranda Mureșan, cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură BN, la Conferința Internațională de Etnodidactică din Iași

Conferința Internațională de Etnodidactică, ediția a VII-a, s-a încheiat recent, la Iași. În acest an, tematica s-a focalizat pe „Soluții educaționale pentru valorificarea etică a patrimoniului cultural imaterial”.  A fost o manifestare cultural științifică de prestigiu, care a reunit cei mai valoroși cercetători din acest domeniu.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași al Consiliului Județean Iași. Conferința a avut loc la Casa Muzeelor din Iași.

Demersul organizatorilor se plasează sub egida Convenției UNESCO din 2003 și a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă. În Articolul 14 al Convenției din 2003 se menționează că statele semnatare vor identifica și aplica mijloacele adecvate pentru a asigura recunoașterea, respectul și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial în societate. Cum anume? Prin programe educative în rândul tinerilor, dar și al publicului general, dar și prin mijloace neformale de transmitere a cunoștințelor. Educația este astfel recunoscută ca unul dintre cele mai importante mijloace de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial.

Participanții la conferință au fost invitați să analizeze cu precădere aspectele concrete ale modului de promovare și transmitere a culturii tradiționale în comunitate și ale predării despre și prin intermediul folclorului, atât prin mijloacele pedagogice clasice, formale, cât și prin educația informală și nonformală.

Invitații speciali ai ediției din acest an au fost experți acreditați UNESCO din străinătate (Marea Britanie, Finlanda, Germania, Serbia, Ucraina și Republica Moldova). Aceștia au explicat pe larg proiecte și strategii pe care le-au implementat în țările lor și la nivel internațional, urmând recomandările UNESCO în domeniul patrimoniului cultural imaterial ca resursă educațională.

Din România au participat specialiști din Iași, Bacău, București, Cluj, Timiș, Sibiu, Brăila și Bistrița-Năsăud.

Bistrița-Năsăud a fost reprezentat la conferința științific internațională de drd. Smaranda Mureșan, etnolog și cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. 

Smaranda Mureșan este un specialist cu experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. A susținut numeroase lucrări științifice de specialitate, promovând aspecte ale culturii tradiționale din Bistrița-Năsăud, în peste 25 de manifestări științifice naționale și internaționale.

Etnologul din Bistrița este recunoscut și de Ministerul Culturii ca specialist în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Smaranda Mureșan a fost desemnată în 2021, prin Ordin al Ministrului Culturii, să facă parte din grupurile de monitorizare în vederea întocmirii Raportului periodic de monitorizare multianuală a celor șapte elemente înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO ale României.

A fost nominalizată în cadrul grupurilor de lucru pentru elementele „Doina” și „Jocul fecioresc”, colaborând și la grupul de lucru „Colindatul de ceată bărbătească”. Smaranda Mureșan a conlucrat constant și cu specialiștii din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, comisie de specialitate în cadrul Ministerului Culturii.

La această ediție a conferinței, drd. Smaranda Mureșan a prezentat și susținut lucrarea cu titlul „Fundația Progress Bistrița – Proiecte educaționale de valorificare a patrimoniului cultural local”. 

Lucrarea a fost foarte bine receptată de participanții la evenimentul științific. A oferit, totodată, exemple viabile de transmitere a valorilor patrimoniului cultural imaterial prin proiecte culturale și educative.

Conferința Internațională de Etnodidactică de la Iași, din anul acesta, s-a desfășurat în regim hibrid. Lucrările conferinței s-au desfășurat în engleză și română. 

Un oaspete de seamă al conferinței a fost domnul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române. Este și întemeietorul Arhivei de Folclor a Moldovei și Bucovinei. Comitetul științific de organizare a conferinței a fost alcătuit din dr. Adina Hulubaș Ciubotariu și dr. Ioana Repciuc Baskerville (Academia Română – Filiala Iași). Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași au răspuns de organizare doamna manager Ozana Dram și domnul Mihai Panainte.

Așadar, cultura tradițională a județului Bistrița-Năsăud a fost, încă o dată, prezentă și apreciată, la Iași. A fost o conferință internațională organizată la cel mai înalt nivel academic și științific de cercetare”, a transmis etnolog drd. Smaranda Mureșan. 

Photo credit @ Smaranda Mureșan (fotografii din arhiva personală)

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...