Mai mulți producători din Sîngeorz-Băi și-au unit forțele și au reușit să obțină un produs tradițional atestat. Demersurile s-au întins pe doi ani, însă brânza lor frământată a reușit să devină oficial produs tradițional.
Orașul-stațiune Sîngeorz-Băi are primul produs tradițional atestat. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul Traian Ogâgău, eforturile fiind ale Cooperativei Agricole, care după mai bine de doi ani a reușit să obțină acest atestat pentru brânza frământată.
„Au înțeles de la bun început că acesta este viitorul și au investit din subvenții în dezvoltare! Țin să felicit Cooperativa Agricolă din orașul Sîngeorz-Băi pentru acest atestat! Iată că după doi ani de muncă, investiție, drumuri și nervi de oțel avem primul produs tradițional atestat. În curând veți putea achiziționa prima brânză etichetată și produsă în condiții optime”, a precizat primarul Traian Ogâgău, într-o postare pe Facebook.
Brânza frământată de Sîngeorz-Băi apare în înscrisuri încă din 1770, iar laptele din care se face aceasta provine de la vite care pasc la o altitudine de 1.800 de metri, în apropierea Munților Rodnei. Preparatul se pregătește la stână, de către cioban și este ținut în bărbânță.
Pentru a îndeplini condițiile unui produs tradițional, alimentele trebuie să fie realizate după o rețetă tradițională, să fie fabricate pe teritoriul țării, cu materii prime locale sau să nu aibă în compoziție aditivi alimentari. De asemenea, acesta trebuie să se distingă de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
În curs de atestare sunt și cârnații din Poiana Ilvei, care se prelucrează manual și se afumă în lemn de prun.
Foto: Mediafax