Cinci copii au fost luați de Protecția Copilului BN, dintr-o familie, pe rând. Părintele lor îi pusese la cerșit, fiind găsiți de polițiștii locali în timp ce încercau să facă bani ”pentru familie”.
La începutul lunii iulie a fost demarată o campanie de stopare a cerșetoriei în Bistrița. Echipe formate din polițiști locali și reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Bistrița au luat la verificat locațiile frecventate de cerșetori.
În luna august, doi copii găsiți la cerșit au fost preluați de Protecția Copilului BN.
Minori găsiți de polițiștii locali Bistrița la cerșit, preluați de Protecția Copilului
Campania a continuat, persoanele majore – de ordinul zecilor – identificate la cerșit, fiind sancționate.
Pe parcursul derulării campaniei de combatere a cerșetoriei, alți cinci copii au fost preluați de Protecția Copilului. Toți sunt din aceeași familie și au fost găsiți de polițiștii locali și angajații DAS la cerșit sau neglijați de părintele care mergea la cerșit.
Deși copiii au fost preluați și duși în plasament, părintele îi vrea înapoi. În acest sens, angajații Direcției de Asistență Socială s-au întâlnit cu acesta pentru a-l consilia și a-i spune pașii care trebuie făcuți.
Mai exact, părintele trebuie să își găsească un loc de muncă stabil, cu care să poată să-și întrețină copiii.
”„Doar două lucruri trebuie să le dăm copiilor noștri: rădăcini și aripi.”
Copiii fără copilărie, victime ale exploatării prin cerșetorie
Campania de combatere a cerșetoriei a continuat și azi. Și vă ținem la curent, ca în fiecare seară, cu activitatea noastră, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială…
Azi a fost o zi tristă.
Subiectul principal : o persoană, care din lipsa unui loc de muncă, a considerat că singura soluție pentru a-și putea crește cei 5 copii este să apeleze la mila publică. Rezultatul: copiii au fost preluați spre ingrijire de instituția abilitată a statului.
Azi, consilierii din cadrul Direcției de Asistență Socială au consiliat părintele copiilor în scopul facilitării obținerii unui loc de muncă. Scopul părintelui? Să își recupereze copiii, ce se afla în îngrijirea statului.
Niciodată nu e prea tarziu! Sperăm ca rezultatul acțiunii noastre să fie pozitiv pentru părintele în cauză. Și o lecție!
În rest, trendul este în continuare descendent. O singură persoană identificată practicând cerșetoria. A costat-o 350 lei… Nu renunțăm! Mulțumim cetățenilor pentru sprijin și oferirea de informații referitoare la persoane ce apelează la mila publică” au transmis reprezentanții Poliției Locale Bistrița, pe Facebook.
Poate ca ar trebui si sterilizati, ca amenzile nu cred ca sunt suficiente….
Prietene, se pare ca nici aici nu scap de tine. Cred ca ai devenit peste noapte specialist in medicina, planning familial, asistenta sociala si drepturile omului… Practic le-ai nenorocit pe toate, dar e parerea ta si trebuie sa o respectam.
Sunt total impotriva cersetoriei ca fenomen, dar cred ca solutia cea mai buna ar trebui sa fie educatia – atat pentru cersetori, cat si pentru cetatenii empatici si usor impresionabili.
Toate cele bune!
DIrecția Generală e Asistență Socială și Protecția Copilului BN!
Nu ar fi de neglijat nici copiii care cersesc zilnic si zile intregi la pasajele de trecere cale ferata pe traseul Bistrita- Prundul-Bargaului. Copiii sant expusi accidentelor feroviare si stradale, mai ales la trecerea de cale ferata din Josenii Bargaului in directia Ilva Mica prin Stramba. A devenit punct permanent la cersit mai ales ca zilnic traficul pe DJ 172C este foarte aglomerat si in zilele de sarbatoare traficul creste si datorita credinciosilor care vin sa asiste la slujbele religioase la manastirea Sf. Spiridon din Stramba.