-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

SFATURI pentru sezonul rece, de la medici și polițiști!

Ne aflăm în perioada sezonului rece, așa că există șanse mai mari să ne îmbolnăvim. De aceea medicii transmit câteva sfaturi. Și polițiștii vin cu recomandări pentru această perioadă. Aveți grijă cui deschideți ușile!”, transmit aceștia din urmă.

În sezonul rece, anumite boli apar cu o frecvență mai ridicată. Tocmai de aceea medicii vin cu anumite sfaturi, pentru a evita răspândirea virușilor.

Bolile «de sezon» includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa și alte afecțiuni acute din sfera ORL. Ele pot surverni și vara, dar incidența lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece favorizant, scăderii imunității locale sau generale a organismului și a circulației favorizate a germenilor”, transmit reprezentanți DSP BN.

Măsuri preventive 

1. Măsuri nespecifice, generale:

Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență.

Alte recomandări :

  • izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi
  • evitarea colectivității – serviciu, grădiniță, școală, spații închise supraaglomerate
  • folosirea unei batiste sau a unui șervețel de unică folosință în cazul strănutului sau tusei, astfel se poate preveni răspândirea infecției
  • spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun după strănut, tușit
  • vestimentație adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuși)
  • amânarea vizitelor la persoanele bolnave
  • aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă
  • alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume. Creșterea aportului de vitamine în alimentație, în special a Vitaminei C – necesară fortificării sistemului imunitar
  • mișcare fizică în aer liber, pentru că efortul fizic tonifică organismul
  • evitarea oboselii fizice și psihice prelungite
  • evitarea fumatului activ sau pasiv și a consumului de alcool

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

2. Măsuri specifice :

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecției și în special a complicațiilor datorate infecției gripale. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu mare risc de complicații datorate gripei și pentru persoanele care îngrijesc persoane cu gripa sau complicații datorate gripei, astfel:

  • Persoanele cu vârsta peste 65 ani
  • Copiii cu vârsta sub 2 ani
  • Copii și adulții cu diverse afecțiuni cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice
  • Gravide, conform recomandărilor OMS
  • Copii şi vârstnici instituţionalizaţi
  • Persoane cu imunitate scăzută prin alte boli
  • Personalul medical

SFATURILE POLIȚIȘTILOR

Tot în sezonul rece, pe o perioadă întinsă de timp, datorită sărbătorilor, se umblă cu colindul, uratul etc. Oamenii legii recomandă tuturor să fie precauți în ceea ce privește deschiderea ușii casei pentru oricine.

Este bine să nu îi poftiți în casă pe colindătorii pe care nu-i cunoașteți. Vă pot colinda la uşă. Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, puteţi deveni victima unui furt. Nu le daţi ocazia să aibă acces la poşeta lăsată pe hol sau la portofelul ori telefonul aflate pe masa din bucătărie. La fel de important: dacă aţi primit colindători în casă, nu-i lăsaţi singuri pentru a merge în altă încăpere să căutaţi bani sau produse alimentare. Dacă nu aveţi pachetele pregătite, mai bine îi lăsaţi să aştepte pe scara blocului. Încuiaţi uşile, chiar şi atunci când sunteţi acasă sau plecaţi pentru câteva minute”, transmit polițiștii.

Se impun anumite precauții și în ceea ce privește scările de bloc.

Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot lua și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, este bine să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc. Învățați-i pe copii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă”, mai spun oamenii legii.

De asemenea, polițiștii vă sfătuiesc să nu anunțați prea multă lume despre plecatul în concedii. Postările pe rețelele de socializare ar putea deveni astfel o invitație” pentru rău făcători.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...