0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Sfaturi pentru bunici: APA vindecă 80% din bolile vârstei a III-a!

Suntem în weekend. Mi se pare firesc să consacrăm un pic de timp și spațiu și vârstei care se bucură for ever de tinerețe sufletească (sufletul, e demonstrat, nu îmbătrânește niciodată) – altfel spus, ne vom referi la  b u n i c i,  la  p e n s i o n a r i , la problemele lor atât de complexe și de puțin rezolvate…

Sigur, pot fi acuzat de parti-pris, de către cei mai tineri. Ei, și? Vor ajunge și ei la vârsta mea și atunci mă vor înțelege. Până acolo, să se gândească că aproape toți au părinți, bunici, pensionați, sau care vor ajunge curând la vârsta pensionării…Și nepoții, copiii lor, cu cine să stea, dacă nu cu bunicii?! Constat cu amărăciune că nici în cele mai cumplite coșmaruri nu am putut anticipa degringolada, toboganul decăderii noastre, după 30, 35 și chiar 40 și peste, de ani de muncă.

Despre ce vorbim? La un număr de 4.691.652 pensionari de asigurări sociale, cât era înregistrat la finele anului 2017 în România, pensia medie a fost de 1.071 lei, cu 140 lei peste cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Nu mai vorbim de inflație, de indicele Robor și de explozia prețurilor din această primăvară!

În județul nostru Bistrița-Năsăud, la 70.262 de salariați, pensionari sunt 58.924, adică 83,86% din populația activă a Bistriței și Năsăudului, din câmpie și până la Munții Țibleșului, ai Rodnei, Bârgăului și Călimanilor. Vorbim de o forță! Nu numai numerică și integral „întreținută” – mă refer la plata pensiilor –  ci și activă, pentru că fiecare bătrân, așa cum poate, unde poate, mai lucrează ceva, pe lângă faptul că are grijă de nepoți. Din păcate, peste 65% dintre ei au parte de o pensie neomenos de mică, defel îndestulătoare, dacă, bieții de ei, mai includ în costuri și medicamentele și tratamentul medical…

Toate acestea le afirm cu tărie și le apăr pentru că și eu  sunt pensionar, cu o pensie puțin peste 1.600 Lei, nevastă-mea cu doar 800 Lei din care trebuie să le plătim pe toate, de la utilități și până la… medicamente. Numai ușor nu este. Nu mă plâng fiindcă am alți colegi de leat, cu pensii și mai mici, iar sănătatea lor e cu semnul întrebării. Câtă vreme mai pot să țin condeiul în mână promit să scriu, să mă zbat pentru colegii de generație, găsind și oferind soluții, fără mari cheltuieli, dar cu randament garantat. În primul rând mă preocupă ameliorarea sănătății și apoi a traiului în sine al pensionarilor. Aștept, în egală măsură propunerile voastre, dragi bunici, ca să aducem în actualitate idei noi, sfaturi simple, utile, care depind de noi, nu de guvernanți, ce ne pot prelungi viața și să ne-o facă mai ușoară și mai bună, nouă și implicit nepoților și copiilor noștri.

***

Astăzi vă propun să vorbim despre APĂ. Nu mă raportez la cea minerală, gazoasă sau ne, sărată, sulfuroasă sau ne, cea care se bea, utilizată în tratamentul afecțiunilor organelor interne – ficat, splină, rinichi etc. Vă propun să discutăm despre BAIE, intrarea și mișcarea în  a p ă, cu diverse proprietăți organice, fizico-chimice, benefice pentru circulația sangvină, reglarea tensiunii arteriale și revitalizarea articulațiilor, a coloanei etc. Toate durerile pe care le resimt, le resimțim cu toții mai ales în sezonul rece, toamna, iarna, din septembrie și până în primăvara următoare, adică aprilie și uite, chiar și mai! Să nu uităm că Bistrița-Năsăud este o zonă climatologică cu pendulări spectaculoase de temperatură și cu o umiditate medie, aproape constantă de minimum 55%, în tot timpul anului. Prima măsură ar fi mersul la bazin. O puteți face, aici în Bistrița la „Casa Ema”, de exemplu. Costul unui abonament este de 190 Lei, cu 10 intrări. E bine că pe același abonament poate intra și soția, sau soțul, scăzându-se firește câte două intrări. E curat. Se poate înota, se poate face jacuzzi și  – cel mai important lucru, vezi videoclipul de mai jos – se poate „călca” apa! Bazinul central are o zonă dreaptă de o adâncime constantă de 1,10 m unde puteți „merge”!

https://youtu.be/c6jg37XqCd4

Membrele inferioare, talpa piciorului, glezna, genunchiul, rotula, mușchii coapsei, tot angrenajul este pus în mișcare, fără vreun efort exagerat pe vreun mușchi sau articulație. Apa nu permite excesul și asigură mișcarea uniformă a tuturor elementelor mobile ale membrelor. De adăugat că vă veți simți foarte bine. Nu sunteți singuri. Majoritatea persoanelor prezente sunt de vârsta a III-a, însoțite de nepoți. Aveți cu siguranță cu cine lega o conversație.

Dacă vorbim  de mersul la  b ă i,  atunci e bine să reținem că tichetele, cele mai ieftine, de altfel, le oferă Casa de Pensii Bistriţa-Năsăud, care asigură accesul în unităţi de cazare din staţiunile 1 Mai, Bizuşa, Buziaş, Căciulata, Călimăneşti, Covasna, Eforie Nord, Geoagiu, Govora, Mangalia, Ocna Şugatag, Olăneşti, Sovata, Techirghiol, Turda, Tuşnad şi Vatra Dornei. Se asigură diverse reduceri, în funcție de cuantumul biletului de tratament și al pensiei. Mergeți la Casa de Pensii, după o discuție cu medicul dumneavoastră de familie, interesați-vă de ce variantă vi se potrivește.

Vă îndemn așadar: Mergeți la Băi!

Astăzi vreau să vă prezint această oportunitate, nu neapărat nouă. Ea este deja cunoscută și aplicată de foarte mulți din pensionarii județului nostru… Vă voi vorbi despre: Băile 1 Mai și Felix din județul Bihor.

Am fost acolo în perioada 7-12 mai 2018 și, din start vă spun, m-am întâlnit cu foarte mulți „bunici” din Beclean, Năsăud, ce să mai spun, din Bistrița, mulți cu nepoții preșcolari după ei. În Băile Felix, în centru, pe strada Victoriei, e ca la noi în Bistrița. Am avut impresia că toată generația noastră ne-am dat întânire acolo. E foarte bine.

Am fost în extrasezon – rețineți! – totul e mult mai ieftin. Cu 440 Lei am avut parte de o cazare excelentă și de reducere 50% la tariful de intrare la Aqua Park President. Am stat la pensiunea „Teo Guest Rooms”, din băile Felix, la 10 minute de mers pe jos până la bazine. Știind că vă voi face această prezentare, am fost și la „1 Mai”, stațiunea unde mergem de obicei, eu cu Rodica, nevastă-mea, la „Perla”,  iar la Felix am fost o zi pentru ședința foto și la bătrânul „Ștrand Apollo – Felix” din centru – zic „bătrân” pentru că aici veneau la băi familiile lui Octavian Goga, Liviu Rebreanu și chiar Regina Maria. Totul e complet restaurat, renovat și modernizat. La ora actuală „Ștrandul Apollo – Felix” este unul dintre cele mai bine puse la punct complexe acvatice din vestul României. Are 4 piscine exterioare cu apă termală, din care două, foarte mari și cu paturi de hidromasaj, ciupercă cu cădere variabilă de apă, sau jeturi puternice cu apă, toate funcționând alternativ. Are bazin cu valuri și 2 piscine speciale pentru copii, o piscină interioară și un bazin olimpic de 2 m adâncime pentru înot. 5 tobogane pentru tineret. În incintă mai sunt: 2 terase cu autoservire, pentru masă, baruri, cofetărie-patiserie etc. Totul este în funcție de „pungă”. Eu zic că se poate merge acolo. Intrarea e 30 Lei/pers. toată ziua și poți să-ți duci și un senviș de acasă, cu o sticlă de apă minerală luată de la Alimentara… Apa, soarele și mediul acela ionizat de deasupra apei din și dintre bazine e sănătate curată pentru oasele noastre trecute de prima tinerețe. Nu intru în foarte multe detalii. Nu vreau să ocup spațiul din ziar. Mă puteți contacta pe Facebook și vă stau la dispoziție cu toate informațiile dorite. Mergeți! Vă va face sigur bine. Vă redau mai jos – vezi foto – toate datele despre proprietățile organice și fizico-chimice ale apei termale din Bihor.

Pentru cei ce doriți și alte detalii vă recomand Agenția „Sfara Tours” – mereu aproape de prieteni – din Bistrița, pe bulevardul Republicii, exact unde a fost Agenția de voiaj CFR pe timpuri. Domnul Dosa Zsolt Attila, bun cunoscător al vârstei a III-a, vă va ajuta să vă decideți, propunându-vă, după câte îl cunosc, chiar și alte oportunități interesante.

Am încercat să realizez instantanee cât mai complexe. Frumoase, dar și cu un plus de informație, conform principiului că o imagine bună face cât o mie de cuvinte. Am grupat pozele pe stațiuni: 1 Mai – Perla:

respectiv Aqua Park President:

Ștrandul Apollo din Băile Felix:

și Cazarea:

Am făcut chiar și o glumă cu doi buni prieteni, Viorel și Mărioara, din generația noastră, care se iubesc… la Felix! Sper să vă placă.

Pe final, iată câteva sfaturi utile:

În aceste două stațiuni din vestul țării puteți merge ca acasă deoarece e plin de bistrițeni, năsăudeni ș.a., din județul nostru. Veți avea cu cine să povestiți. Mergeți cu nepoții. Sunt foarte mulți copii.

Nu vă recomand împachetările cu nămol sau parafină, indiferent unde, numai dacă ați discutat serios aceste aspecte cu medicul dumneavoastră curant și cu medicul balneolog din stațiune. Aveți grijă! Un asemenea tratament poate genera o „furtună” în organism cu urmări ce pot fi periculoase!

Mergeți la băi! Tot sunt termale, mergeți în extrasezon! Adică până în 15 mai și după 5-15 septembrie! Vă va costa foarte puțin. Sau dacă vă ajută financiar și copiii, gândiți-vă la sfârșit de august – început de septembrie. În această perioadă vă veți simți bine în aproape toate stațiunile din țara noastră.

Stați cât mai aproape de APĂ! Gândiți-vă că Dumnezeu ne-a dat-o ca o completare la cele 75 de procente puse deja în noi. Puneți corpul la treabă în apă și nu veți greși. Din contră, veți avea numai de câștigat! Da, promit ca am să mă ocup și de Băile Figa și Sărata, Pintic și Sîngeorz Băi. Vă rog de asemenea să mă contactați pentru orice alt subiect care poate să aducă o rază de soare și pe strada… „bunicilor și pensionarilor”! Vă promit o reacție promptă. Vă doresc multă sănătate și numai bine!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...