0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, ucenicul lui Ioan Botezătorul. Tradiții și superstiții în Bistrița-Năsăud

Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei,  ocrotitorul României. Sfântul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, fiind primul dintre apostolii chemaţi de Iisus Hristos să-l însoţească. Numit în popor și Apostolul Lupilor, Sfântul Andrei a predicat în primele decenii după naşterea lui Iisus pe pământurile Daciei.

Aproximativ 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora își sărbătoresc astăzi onomastica. Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se crede că acest nume (Apostolul Lupilor) deriva din vechea denumire a dacilor şi din simbolul lor.

Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei. Căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre peştera care i s-a oferit ca adăpost.

Se pare că vechii daci l-au respectat enorm pe Sfântul Andrei, de vreme ce ziua lui de celebrare a înlocuit o importantă divinitate precreştină, personificată în lup. Numele zeului „uzurpat” s-a pierdut în negura vremurilor, poporul celebrând, în locul lui, Noaptea de Sântandrei (29/30 noiembrie).

Sunt argumente etnofolclorice care sprijină ipoteza că în această perioadă a anului dacii celebrau Anul Nou.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut la Betsaida, un mic orășel de pe malul lacului Ghenizaret.

Era fiul lui Iona din Galileea și frate al lui Petru, printre primii ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Înainte de a sluji pentru a propovădui cuvântul Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. La o zi după Botezul Domnului în Iordan l-a văzut pe Ioan arătând spre Hristos și spunând „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Astfel, îl convinge și pe Petru să îi ofere toată dragostea lui Hristos. Din acest motiv Sfântului Andrei i se mai spune „cel dintâi chemat al Domnului”.

Alături de ceilalți apostoli, îl urmează și însoțește pe Mântuitor pe dru murile Țării Sfinte, bucurându-se de toate cunoștințele și de iubirea lui Iisus Hristos. Asistă și la foarte multe minuni pe care Hristos le-a făcut atât timp cât El a fost în formă trupească pe Pământ.

Conform scrierilor bisericești, Apostolul Andrei merge în Bizantia, Tracia, Macedonia și Bitinia și toate ținuturile de lângă Marea Neagră, de la Dunăre și Sciția și până în Crimeea să propovăduiască cuvântul și iubirea lui Dumnezeu. Păgânii au încercat să-l alunge, însă Andrei a biruit toate împotrivirile, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Andrei sfârșește ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, la Patras, unde este așezat cu capul în jos pe o cruce în formă de X. Această cruce avea să devină cunoscută drept “Crucea Sfântului Andrei”

În România, Sfântul Apostol Andrei este cunoscut drept ocrotitorul țării, pentru că a propovăduit Evanghelia și cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Drept dovadă avem toponimele din zona Dobrogei precum Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Apostol Andrei în Bistrița-Năsăud 

În satele din Bistrița-Năsăud, sărbătoarea era numită Îndreiu’ Lupilor – nume încă folosit la Salva, unde oamenii respectă sărbătoarea pentru ca lupii să nu le atace animalele.

Existau diferite tradiții prin care fetele nemăritate încercau să-și afle ursitul. Femeile nu aveau voie să folosească foarfeca. Nu aveau voie nici să toarcă sau să țeasă de Sfântul Andrei.

În zona de câmpie a județului, la Moruț, de pildă, sărbătoarea era numită popular Undreiu’ Fetelor. În volumul Sărbătorile ciclului social. Munci și zile în ținuturile Bistriței și Năsăudului, autorii Vasile V. Filip și Menuț Maximinian notează mărturia Herminei Varga, în vârstă de 59 de ani în 1996.

Tăte fetele ajunau de Sfântu Andrei, de dimineața până sara. Când să însăra, ne făceam un palaneț (o turtă) cu multă sare. Puneam sare multă și poi ne pieptănam, că atuncea fiecare ave părul lung. Și părul care ieșea din piaptăn îl înfășura cu prima îmbucătură din palanețu ăla sărat și îl puneam su cap. Când ne culcam zîceam așa:

Sfântă Lună, Lună bună

Mărită-mă-n astă lună

cată-n apă, cată-n peatră

cată-n lumea asta tătă

Până-i da de-a meu ursât

De la Dumnezeu rânduit.

Să-l visez la noapte

La joc jucând,

La târg mărgând

ori dintr-un vas apă bând

descântecu de la mine

ursâtu de la Dumnezău!

Și cu astea-n cap te culcai și apoi visai. În sara ailaltă, meream în șezătoare și spuneam ce-am visat. Una spune c-o visat pe tată-su, una pe frate-so, una pe popa, una pe dracu! Era mai mult râs decât ceva adevărat…”, mărturisea Hermina Varga.

Și la Maieru, de Sfântu Andrei, fetele mergeau la șezătoare, încropind acolo diverse practici magice pentru a-și apropia feciorii. Mergeau în grupuri mici în apropierea unui șoc, pe care îl scuturau, cântând: Șoc, soroc, Dă-mi Doamne noroc!

Toate fetele mergeau despletite apoi la copcă (produh – în Maieru) să aducă apă neîncepută și pietre pe care le fierbeau împreună. Apoi turnau apa pe o mătură întoarsă cu coada în jos și pe balamalele ușii, pomenind numele flăcăilor pe care voiau să-i aducă…

Foto @ Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei / Ilva Mică

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...