Municipalitatea vrea un super-sistem de colectare a deșeurilor. Acesta ar urma să cântărească deșeurile, să aibă sistem antivandalism, să fie supravegheat video și alimentat cu panouri fotovoltaice. Momentan, Primăria Bistrița caută o firmă care să-i spună, pentru 430.000 de lei, ce sistem de pe piață e potrivit pentru aceste cerințe.
În urmă cu două zile, Primăria Bistrița a lansat o licitație publică pentru un studiu de fezabilitate care să îi spună ce sistem de colectare a deșeurilor este mai potrivit pentru oraș. Firma câștigătoare va primi 430.000 de lei pentru asta.
„Municipiul Bistrița, ca majoritatea localităților din România se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește elaborarea măsurilor strategice de abordare a gestiunii deșeurilor de ambalaje creșterea gradului de reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje. Dotările actuale nu asigură colectarea selectivă corespunzătoare pe tipurile de fracții de deșeu, nu este posibilă aplicarea principiului „Plătești cât arunci” și nu se poate monitoriza modul de colectare și cantitatea de deșeuri, motiv pentru care nu se ating țintele anuale pentru colectarea selectivă a deșeurilor și în concluzie nu sunt asigurate exigențele actuale în ceea ce privește managementul integrat al deșeurilor municipale”, explică Primăria Bistrița în caietul de sarcini.
Primăria Bistrița vrea „insule ecologice digitalizate”
Municipalitatea vrea insule ecologice digitalizate, care ar trebui să asigure scăderea gradului de contaminare a deșeurilor colectate selectiv. Fiecare „insulă” va deservi cel puțin 200 de persoane și trebuie să genereze o bază de date cu privire la tipul și cantitatea de deșeu colectat, dar și modul în care bistrițenii respectă regulile de colectare a deșeurilor. Taxa plătită de bistrițeni trebuie să fie în concordanță cu cantitatea de deșeuri produse.
Noile platforme trebuie să aibă sisteme electronice de monitorizare, cu sistem de cântărire, senzori de umplere, sistem de iluminat, supraveghere video și antivandalism pentru fiecare punct de colectare.
Se va înființa un dispecerat de preluare și prelucrare a datelor transmise pentru fiecare insulă ecologică.
Punctele vor fi împrejmuite cu gard viu. Alimentarea cu energie electrică va fi asigurată de un kit fotovoltaic montat pe fiecare punct de colectare.
Super de acord!!!! Cantar la gunoi, camere, antivandalism-la asta e puțin de discutat… Antivandalism pentru persoane, pentru ciori, pentru porumbei pentru câini, pentru pisici, pentru șobolani… și lista rămâne deschisa!!!!
Ce uita de fiecare data municipalitatea, Adi deșeuri și toți colectori de deșeuri este ceva enorm de important… Un bancomat care să-ți dea niște bani pe gunoiul selectat!!!!