47,8% – atât se poate recupera din toate deșeurile reciclabile adunate în județul nostru în acest moment, spune Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Potrivit unei statistici întocmită de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, în anul 2022, raportat la anii anteriori, la nivelul județului nostru se constată o tendință generală de creștere a gradului de pregătire pentru reutilizare/reciclare a deșeurilor municipale, dar și a gradului de colectare separată a reciclabilelor.
„Monitorizând PJGD-ul (Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud 2020-2025), în anul 2022, procentul de reciclare/reutilizare a deșeurilor municipale a fost de 10,5%. Acum suntem undeva la 13-14% și prin implementarea Sistemului Garanţie-Returnare, care începe în 30 noiembrie, ca și politică națională, se dorește o creștere cu încă 15-20% a procentului de reciclare a deșeurilor municipale.
De asemenea, la colectarea separată a deșeurilor reciclabile, procentul este de 47,8% din întreg, atât se poate recupera din toate deșeurile reciclabile adunate în acest moment”, a explicat Sever Roman în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Totodată, raportat la anii anteriori, se constată o tendință generală de creștere a gradului de valorificare energetică a deșeurilor municipale. În 2022 s-a realizat un procent de valorificare energetică de 3,5% (2.338 tone), peste ținta de 1% din PJGD.
În ceea ce privește depozitarea deșeurilor, gradul de depozitare pentru 2022 a fost de 93,9%, peste ținta de 76% din PJGD.
Foto arhivă