Accelerarea transformării digitale a instituțiilor publice din administrație și sănătate, precum și a companiilor de producție din Regiunea Nord-Vest va fi facilitată de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate – DIH4Society.
Lansat în 2020 de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, ȋn parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, procesul de selecție a centrelor de inovare digitală din România a permis intrarea în competiția europeană deschisă la finalul anului 2021 pentru toate centrele de inovare digitală din UE.
În urma evaluării, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare șapte astfel de Centre la nivelul țării noastre. Cel mai mare punctaj l-a obținut Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4 Society), propus de consorțiul condus de Cluj IT Cluster și format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Universitatea din Oradea.
Centrele regionale de inovare digitală au un rol esențial în implementarea programului Europa Digitală a Comisiei Europene, primul program de finanțare din Cadrul Financiar Multianual dedicat transformării digitale. Cu un buget propus de circa 8 miliarde de Euro, programul Europa Digitală vizează îmbunătățirea competitivității UE la nivel internațional prin investiții importante în dezvoltarea capacităților strategice, susținând dezvoltarea unor domenii cheie, precum inteligența artificială, calculul numeric de înaltă performanță (high-performance computing – HPC), securitate cibernetică, competențe digitale avansate, digitalizarea administrației publice și interoperabilitate.
Unul dintre obiectivele importante ale programului Europa Digitală este să creeze puncte regionale specializate (de tipul one-stop-shop) ce oferă întreprinderilor și administrațiilor locale și/sau regionale din Europa, servicii suport pentru facilitarea transformării digitale pe baze reziliente și sustenabile. În mod concret, centrele europene de inovare digitală se vor asigura de faptul că soluții digitale inovatoare, bazate pe noile tehnologii, sunt integrate în activitatea curentă a companiilor și instituțiilor publice din administrație și sănătate. Centrele de inovare digitală oferă și posibilitatea de a putea experimenta și testa aceste tehnologii, pentru a le aplica în funcție de necesitățile specifice domeniului de activitate a fiecărei companii sau instituții din sectorul public.
Centrele de inovare digitală formează și consolidează o rețea europeană, sprijinită financiar și operațional de către Comisia Europeană și de statele naționale.
Cum contribuie Centrul de Inovație Digitală pentru Societate (DIH4Society) la accelerarea tranziției digitale din instituțiile publice și companiile din Regiunea Nord-Vest
DIH4Society contribuie la accelerarea tranziției digitale din instituțiile publice și companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest prin furnizarea de servicii de transformare digitală, inclusiv facilități de testare și de experimentare, prin transfer de expertiză și know-how, prin furnizarea de servicii specializate legate de utilizarea soluțiilor de securitate cibernetică, robotică și automatizări de procese, dar și prin furnizarea de cursuri de dezvoltare de competențe digitale avansate și consultanță pentru atragerea de finanțări pentru digitalizare din surse publice și/sau private.
O componentă valoroasă pentru potențialii beneficiari este asigurată de serviciile de internaționalizare, acces la piețe noi și facilitarea de parteneriate cu entități, atât din ecosistemul regional și național, cât și din cel european, reprezentat de rețeaua europeană a centrelor de inovare digitală.
Reziliența digitală este esențială în contextul actual de securitate internațională. Munca de la distanță, legislația privind protecția datelor și apariția sistemelor integrate și IoT (Internetul Lucrurilor) fac din securitatea cibernetică un fundament al transformării digitale de succes, așa încât este o prioritate și pentru DIH4Society.
Sistemele autonome, pe care le numim robotică inteligentă, sunt la rândul lor foarte importante pentru tranziția către industria 5.0, care combină producția, robotica clasică și cea inteligentă, lanțurile de aprovizionare și de valoare și economia circulară. În cadrul DIH4Society oferim asistență pentru IMM-urile care vor să parcurgă pașii transformării digitale și să implementeze activități de acest tip.
Serviciile furnizate au în vedere oferirea de consultanță în relație cu instituțiile financiare, precum și suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanțare. O altă dimensiune a activității DIH4society este cea referitoare la planificarea investițiilor în digitalizare, elaborarea strategiilor de smart city și smart territory, realizarea unor audituri de securitate cibernetică, formare de competențe digitale, dar și matchmaking, respectiv corespondențe și compatibilități cu instituții similare și potențiali parteneri. DIH4Society poate facilita parteneriate cu centre de inovare digitală din alte regiuni europene, ce au povești de succes legate de digitalizare.
Despre membrii consorțiului
CLUJ IT este cel mai reprezentativ cluster de profil din România. Având membri din rândul companiilor, universităților și centrelor de cercetare, CLUJ IT Cluster susține procesele de transformare digitală a țării încă din anul 2012.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, universitate de cercetare avansată și educație, cuprinde doisprezece facultăți repartizate în cele două centre universitare, Cluj-Napoca și Baia Mare, la care se adaugă extensiile în localitățile Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău. Oferta educațională, organizată în sistem Bologna, cuprinde programe de licență, masterat și doctorat, precum și programe de formare continuă.
Universitatea din Oradea este singura instituție publică de învățământ superior din județul Bihor și membră a Alianței Europene EU GREEN. Cu o istorie ce datează din anul 1780 și o tradiție continuă de 60 de ani în învățământul superior, Universitatea găzduiește astăzi 20445 de studenți în cele 15 facultăți. Ancorată regional și cu o viziune globală, instituția este implicată activ în procesul de transformare digitală.
Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud este o organizaţie autonomă, neguvernamentală, de interes public, apolitică, cu personalitate juridică, creată pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din țară şi din străinătate. În cei peste 30 de ani de activitate, Camera şi-a consolidat poziţia în peisajul economic al judeţului, ca instituţie utilă şi necesară în cadrul economiei de piaţă, manifestându-şi activ rolul în apărarea şi promovarea intereselor generale ale comunităţii de afaceri locale si dezvoltarea unui mediu economic favorabil agenţilor economici.