Emoționant spectacol, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia, unde artistul Serigiu Cioiu, acompaniat de pianistul Lyuben Gordievski, ne-a oferit o incursiune în poezia marilor poeți români. Centrul Județean pentru Cultură a celebrat aici Ziua Culturii Române.
La Centrul Cultural Dacia, s-a desfășurat ieri un emoționant recital de muzică și poezie, susținut de artistul Sergiu Cioiu.
Actor și interpret de muzică ușoară, prieten cu Nichita Stănescu și Marin Sorescu, artistul a interpretat la Bistrița compoziţii proprii, pe versurile marilor poeţi români Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Geo Bogza, Romulus Vulpescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Ştefan Radof și Alexandru Mandy.
Sergiu Cioiu a fost acompaniat la pian de Lyuben Gordievski.
„După mai bine de 50 de ani, Sergiu Cioiu revine la Bistrița, cu un recital extraordinar de muzică și poezie prin care va aduce un omagiu valorilor inestimabile ale patrimoniului literaturii române, sărbătorind împreună cu noi, Ziua Culturii Naționale”, a explicat în deschiderea spectacolului Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură.
Sergiu Cioiu este un cunoscut interpret de muzică uşoară din anii ’60, ’70, ’80. Despre acesta, Nichita Stănescu scria: „Bucuria interpretării lui ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea…”
Sergiu Cioiu a lansat mari piese de succes precum „Cântecul vântului”, „Glasul tău”, „Pentru cine?”, „Mersi, Bécaud”, „Primul loc de pe pământ” sau „Cred”. Este, totodată, autorul Tripticului dedicat operelor lui Constantin Brâncuși, de la Tg. Jiu: „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”, „Coloana fără sfârşit”.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Arta Actorului, promoția 1964.
În perioada 1964-1967, este angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, fiind cotat drept un apreciat interpret de cântec poetic.
În august 1965, selecționat de Bruno Coquatrix, este remarcat pe scena Teatrului Olympia din Paris. În cunoscuta revistă „Le Figaro”, a fost comparat cu Yves Montand (din perioada tinereții) şi cu Marcel Mouloudji.
Din anul 1966, îmbrățișează o carieră de artist independent. A performat pe diferite scene din România, Europa (Franța, URSS, Polonia, Belgia, Olanda) și Israel.
Între 1972 și 1975, Sergiu Cioiu este actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București.
În perioada 1975-1982, este profesor de actorie pentru învățământul artistic la Școala Populară de Artă din București, la catedrele de actorie și canto.
În această perioadă înființează „Teatrul de hîrtie”, un teatru-studiu bazat pe dramatizări din poezia românească. Spectacolele de poezie și muzică realizate de Sergiu Cioiu au fost premiate în cadrul unor festivaluri naţionale.
În 1982, Sergiu Cioiu a părăsit țara împreună cu familia, stabilindu-se întâi în Franța, apoi în Canada, la Ottawa.
În Canada, oferă ateliere de arta actorului la University of Ottawa, colaborează cu Teatrul municipal din Hull (Théâtre de l’Île). Continuă astfel activitatea de actor, interpret de cântec și poezie.
Din 2016, revine anual în România, cu recitaluri de poezie și muzică, pe scenele unor teatre din București, Brașov, Caracal, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea. Apare la numeroase emisiuni de radio şi televiziune.
Tot din 2016, lansează prin Casa de Discuri Eurostar, trei albume discografice.
De asemenea, în primăvara anului 2016, lansează un volum de memorii, intitulat „Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu” (Editura Ars Longa).
Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.