Munca la negru NU este un fenomen în județul nostru. Asta a susținut șefa ITM BN în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural. CÂTE persoane au fost descoperite muncind fără forme legale:
În cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural, șefa ITM BN a prezentat situația controalelor în județ.
Anul trecut s-au efectuat peste 1200 de controale și s-au aplicat 63 de amenzi.
În ceea ce privește persoanele care lucrează fără forme legale, situația la noi în județ ar fi chiar bună.
„În județul Bistrița-Năsăud, munca la negru NU este un fenomen. Avem puține persoane depistate lucrând fără forme legale”, a declarat Otilia Berbecar.
Conform informațiilor furnizate de aceasta, în anul 2021 au fost depistate 26 de persoane care lucrau la negru. Iar în perioada ianuarie – aprilie 2022, au fost depistate doar două astfel de persoane.
În ceea ce privește amenzile aplicate, cele mai mari sume au fost date în cazurile în care au fost descoperite persoane lucrând fără forme legale.
„Au fost sancționați un număr de 68 de angajatori:
- au fost aplicate un număr de 19 sancțiuni, respectiv amendă, cf.art.260 alin.1 lit.e, cu 24 persoane depistate prestând activitate fără forme legale, valoarea amenzilor fiind de 480.000 lei;
- a fost aplicată o sancțiune, respectiv amendă, cf.art.260 alin.1 lit.e^2, cu 1 persoană depistată prestând activitate cu contractul individual de muncă supendat, valoarea amenzii fiind de 20.000 lei;
- au fost aplicate un număr de 10 sancțiuni, respectiv amenzi în conformitate cu prevederile art.260 alin.1 lit.m, valoarea amenzilor aplicate fiind de 19.500 lei;
- au fost aplicate 2 sancțiuni, respectiv 2 amenzi, cf.art.260 alin.1 lit.p, valoarea amenzii fiind de 3.000 lei;
- a fost aplicată o amendă în conformitate cu prevederile art.260 alin.1 lit.a în valoare de 300 lei;
- au fost aplicate 5 amenzi în conformitate cu prevederile art.260 alin.1 lit.j în valoare de 17.000;
- a fost aplicată o amendă în conformitate cu prevederile art.260 alin.1 lit.i în valoare de 3.000 lei;
- a fost aplicată o amendă în conformitate cu prevederile art.260 alin.1 lit.l în valoare de 3.000 lei”, se arată în raportul ITM BN.
HA ha ha
Dar de corupția la nivel de ITM, nu ne spuneți câte ceva. Așa se rezolvă dispariția munca la negru. Ce ne tot vrăjim cu cuvinte goale.
Pt că nu mergeți în control , așteptați să vă facă reclamați muncitorii pomana vă luați salariu de pomană
Bine ar fi să se facă controale și la clinicile private din oraș, un exemplu ar fi HARDMED. Din ce am văzut mergând des pe la clinică sau prin fața ei, mereu văd aceleași asistente de dimineața până seara. Este bătaie de joc față de asistente și empatie. Din păcate, mai mult primează banul decât sănătatea angajaților !!