-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Se suspendă cursurile, într-o școală din Bistrița, din cauza gripei

Conducerea unei școli din Bistrița a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor, pentru trei zile. Câteva cazuri de gripă tip A și B au fost confirmate aici. Reprezentanții DSP BN admit că vacanța intersemestrială, desființată în acest an școlar, ar fi ușurat puțin situația.

La Școala Gimnazială „Lucian Blaga” s-a făcut Consiliu de Administrație, în această dimineață. Profesorii s-au întâlnit ca să vadă ce măsuri ar putea lua în legătură cu numărul mare de elevi absenți în ultimele zile.

Conducerea școlii a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor pentru clasa a III-A.

Avem două clase cu mai mulți absenți. În cazul unei clase, avem 5 confirmări de gripă, cu buletine de analize trimise la Institutul Cantacuzino din București. Am respectat procedura, în acest caz. Am solicitat inspectorului școlar general să ne aprobe suspendarea cursurilor pentru miercuri, joi, vineri”, a precizat directorul Mihai Cosma pentru Bistrițeanul.ro.

Directorul a afirmat că mai există o clasă a II-a cu mulți absenți. Dar aici există doar 2 buletine de analize confirmate cu gripă. „Urmărim cu atenție situația. Dacă vor mai fi confirmări de gripă luăm măsurile care se impun”, a mai precizat directorul Mihai Cosma.

Vacanța intersemestrială desființată are efecte negative asupra sănătății copiilor, cred părinții

Unii dintre părinți sunt convinși că numărul crescut al îmbolnăvirilor printre copii ar avea legătură și cu schimbarea structurii anului școlar. „Faptul că a fost scoasă vacanța intersemestrială a afectat și starea de sănătate a copiilor. Într-o clasă de 28 de elevi, 24 au lipsit săptămâna trecută…! Anul trecut epidemia de viroze s-a oprit în vacanța intersemestrială. În acest an copiii vor mai avea vacanță doar de Paște”, ne-a mărturisit unul dintre părinții îngrijorați de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”.

În anul școlar 2018-2019, elevii au avut vacanța de iarnă între 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019. Tot anul trecut, ei au avut și o vacanță intersemestrială de o săptămână, între 2 și 10 februarie. În anul școlar 2019-2020, elevii au avut vacanța de iarnă între 21 decembrie și 12 ianuarie. Următoarea vacanță va fi cea de Paști – între 4 – 21 aprilie 2020.

Inspectorul școlar general Camelia Tabără nu crede că există vreo legătură între numărul mare de îmbolnăviri și schimbarea structurii anului școlar.

„În Comitetul Local pentru Situații de Urgență a circulat informația că ar fi mai puține viroze decât anul trecut. E adevărat că în ultimele două săptămâni a crescut numărul îmbolnăvirilor… Noi centralizăm și transmitem zilnic datele către Ministerul Educației. Toată lumea e focusată pe gripă, dar la noi s-au înregistrat până acum doar viroze, afecțiuni pulmonare de toate felurile sau răceli, din câte știm noi”, a precizat Camelia Tabără.

Inspectorul școlar general a admis că în învățământul preșcolar absenteismul este mai mare. „Am rugat educatoarele să sune acasă să se intereseze dacă e vorba despre gripă. Ne-au spus că foarte mulți părinți preferă să-și țină copiii acasă tocmai ca să nu se îmbolnăvească. La primele simptome îi țin deja acasă, chiar dacă nu ar fi cazul să intre în panică. Avem de-a face acum cu un context general în care toată lumea se teme de viruși. Nu cred că are legătură cu schimbarea structurii anului școlar sau scoaterea vacanței intersemestriale…

Ce spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a recunoscut pentru Bistrițeanul.ro că ar fi prins bine vacanța intersemestrială.

De la începutul anului, în județ s-au înregistrat 159 de cazuri de gripă. Sunt mai multe decât anul trecut. Atunci am avut 104 cazuri de gripă. Au fost și trei decese, toate la persoane vârstnice, cu boli asociate. Dintre aceste cazuri de gripă, doar vreo 6 au fost confirmate cu de Institutul Cantacuzino din București. Pentru restul, diagnosticul s-a pus pe manifestările clinice. Au fost și câteva cazuri confirmate cu teste rapide pe la diferite laboratoare de analize din Bistrița. Acestea, la o adică, nu sunt neapărat recunoscute de București. Ei consideră confirmat 100% doar cele de la Institutul Cantacuzino…”, a precizat Anca Andrițoiu. 

Aceasta a mai spus că „lucrurile par să se liniștească. Partea de infecții respiratorii s-a mai redus. Parcă nu mai există o explozie, ca acum vreo două săptămâni. Ar fi prins foarte bine vacanța aceea dintre semestre. Anul trecut cu ocazia acelei vacanțe, am reușit să stopăm din epidemie. Copiii erau acasă, nu mai erau pericole în colectivități…”  

Ministerul Educației și Cercetării a transmis câteva măsuri urgente pentru Inspectoratele Școlare Județene: 

Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, s-au solicitat următoarele măsuri: 

  • Limitarea / suspendarea / anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate.
  • În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, Inspectoratul Școlar are obligația de a informa Direcția de Sănătate Publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinația plecării, durata acesteia și numele persoanei/persoanelor care au efectuat deplasarea.
  • Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că persoana este clinic sănătoasă.
  • Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).

Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ. Se evită, în acest mod, riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...