Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
Uvatera Ecologic Cooperativa Agricolă cu sediul în Breaza se numără printre puținele grupuri de agricultori din județ care s-au unit pentru a investi într-o unitate de producție. Este vorba despre o fabrică de procesare a merelor pentru obținerea sucului natural.
Fabrica va fi ridicată în satul Săsarm, comuna Chiuza și va avea o capacitate de prelucrare a 45 de tone de mere anual. Investiția este estimată la 220.000 de euro, cooperativa bazându-se pe fonduri europene.
„Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din cerința generală privind creșterea calității serviciilor de procesare a fructelor din județul Bistrița-Năsăud și județele vecine în vederea obținerii de sucuri naturale, nevoia de ambalare și etichetare a produselor finite.(…) Oportunitatea investiției este dată de potențialul de livezi existente la nivelul județului Bistrița-Năsăud și poziționarea cooperativei agricole în mediul rural, în zone cu multe livezi de măr”, se arată în memoriul depus de cooperativă la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Cooperativa își propune să scoată pe piață suc natural din măr fără adaos de zahăr, sirop, aditivi artificiali sau alți îndulcitori, conservanți, coloranți sau alte ingrediente care îmbunătățesc gustul, culoarea sau consistența. Odată ce obține finanțarea, cooperativa agricolă își propune să ridice făbricuța în cel mult 3 ani.