Aquabis anunța încă de luna trecută că începutul de 2022 va aduce scumpiri la apă și canalizare. Nu a anunțat însă cifre exacte. Se pare că scumpirile sunt destul de serioase, prețul plătit pentru canalizare fiind, de exemplu, cu 25% mai mare.
Operatorul de apă și canalizare a făcut publice prețurile ce vor fi practicate începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, din ianuarie 2022 vom plăti cu 15% mai mult la apă. Tariful actual este de 4,48 lei pe metrul cub de apă, iar cu noile scumpiri aplicate, metrul cub de apă va ajunge la 5 lei.
Dacă scumpirea în cazul apei nu este așa mare, tariful pentru canalizare crește cu 25%. În prezent plătim 3,43 lei pentru metrul cub de apă care ajunge în canalizare.
Ion Șandru, directorul Aquabis anunța scumpiri încă de luna trecută. Acestea se datorau creșterii prețului la energia electrică și gaz, dar și la carburanți. La acea dată, Șandru nu a dat cifre exacte, precizând doar că prețul va crește cu două-trei procente. Calculul, se pare, n-a fost corect… Mai multe despre estimările directorului Ion Șandru puteți citi AICI.
Și pentru 2023 se preconizează scumpiri, însă doar de 3 procente la apă și 5 procente la canalizare. În 2024, însă, apa ar urma să se mai scumpească cu 15%, iar canalizarea cu 20%.
„Tarifele menționate reprezintă o estimare a tarifelor minime necesare, luând în considerare evoluția ulterioară a costurilor de operare. Aceste tarife pot suferi ajustări sau modificări în funcție de următoarele elemente: condiționalitățile incluse în contractele de finanțare pentru obținerea finanțării din fonduri europene, condiționalitățile incluse în contractul de împrumut pentru co-finanțarea proiectului finanțat din POIM, rezultatele proiecțiilor financiare din planul de afaceri, impactul strategiilor viitoare de investiții, în conformitate cu Master Planul”, precizează Aquabis.
din inuarie 2022
Ianuarie 2022 ?
Pai atunci de ce deja platim inca de luna asta o majorare de 2.2 lei pe metrul cub de apa?
Se plateste …mai ales la directori si sefi
Acest monopol al distribuției apei trebuie desființat. Fiecare localitate ar trebui să-și administreze sursele de apă și să încaseze la bugetul local banii. Astfel prețul apei ar scădea la jumătate.