-0.1 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Caz „dificil” la Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean: Nu reușesc să integreze un copil cu CES

Copiii cu CES au dreptul să urmeze școli „de masă” care să-i ajute la integrarea în societate. Există însă cazuri când astfel de copii au un comportament agresiv, punându-și în pericol colegii. E și cazul unui băiețel de la Școala Gimnazială „Grigore Silași” din Beclean. CE este de făcut:

Mai mulți părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean au transmis reporterilor frica pe care o au zilnic când își trimit copiii la școală.

Este un băiețel care a fost diagnosticat cu CES. E de anul trecut cu ei în clasă. Și anul trecut a avut un comportament mai agresiv, dar anul acesta s-a înrăutățit. Săptămâna trecută a lovit un coleg de clasă care a ajuns la spital, cu convulsii. De frică nu ne-am mai dus copiii la școală două zile. Apoi, când i-am dus, a lovit un alt băiețel în nas și pe o fetiță a tras-o de păr și a împins-o pe scări.

Noi înțelegem că au dreptul să participe la cursuri în școlile de masă, dar în astfel de situații ce să facem?! Am vorbit la direcțiune, ni s-a spus că nu îl pot muta din clasă. Mai mult, nu-l pot muta nici la altă școală dacă nu doresc părinții.

Am înțeles că nici nu urmează vreo terapie pentru ajustarea comportamentului… Astfel că efectiv nu știm ce să mai facem! Ne temem că în fiecare zi, copilul nostru poate fi lovit brutal”, au povestit părinții.

Reporterii Bistrițeanul.ro au luat legătura cu reprezentanții DGASPC BN cerând un punct de vedere al obligațiilor pe care un părinte le are în cazul unui copil cu CES.

Este foarte important dacă copilul are și grad de handicap. Ne-am interesat și băiețelul a fost diagnosticat cu CES în 8 septembrie, anul acesta. Atunci a primit fișa. Dar este doar cu CES, deci nu și cu grad de handicap.

Copilul beneficiază, prin Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, de un profesor de sprijin, care e arondat la școală și de consiliere din partea consilierului școlar.

Dar dacă e nevoie de mai mult, pentru ajustarea comportamentală, pentru terapiile de redresare comportamentală, este nevoie ca părintele să plătească. NU sunt decontate de stat. Pot face terapie la Centrul Micul Prinț, sau la alte centre, dar toate contra cost.

Părinții pot opta pentru înscrierea copilului la o școală specială. Am înțeles că li s-au propus părinților copilului acest lucru, dar au refuzat. Și nu poate nimeni să îi forțeze să-și mute copilul. I se va mai face o evaluare, peste ceva timp, din câte am înțeles de la direcțiune. Iar dacă nu există ajustare comportamentală, din nou se va propune mutarea la o școală specială. Dar nu îi poate obliga nimeni. E drept că trebuie ținut cont și de ceilalți copii, dar nici nu îi poate forța nimeni”, a declarat Alina Halasu, director adjunct DGASPC BN.

Și managerul Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” a subliniat același aspect.

Depinde foarte mult de tipul de CES cu care este diagnosticat copilul. Și oricum, orice copil diagnosticat cu CES ar trebui să aibă susținere de la școală și de la Stat, pentru terapie. Pentru că, poate părinții copilului nu au bani să îi plătească terapie pentru ajustarea comportamentală. La ora actuală, în Bistrița-Năsăud, NU se decontează nici măcar o oră. Și pentru unii părinți este un efort financiar pe care nu și-l permit.

Apoi, dacă acest copil este agresiv, atunci TREBUIE să fie însoțit de cineva la școală, TOT TIMPUL. Dar aici iarăși se ridică problema: CINE plătește acel însoțitor?

Că poate părinții lucrează, și atunci nu pot să-l însoțească la școală. Iar să angajeze pe cineva, poate nu-și permit.

E drept că trebuie luată în considerare și siguranța și integritatea celorlalți copii din clasă.  DAR întrebarea este CE FACE STATUL? Pentru că terapiile nu sunt ieftine, și nu sunt decontate de Stat! Și atunci apar situații, ca și aceasta, greu de gestionat!”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Ana Dragu.

Următoarea evaluare a copilului va avea loc la final de octombrie. Până atunci, părinții celorlalți copii stau cu griji în fiecare zi.

Trebuie găsită o cale de mijloc. Și părintele copilului cu CES trebuie să conștientizeze situația și să ia o decizie înțeleaptă pentru copilul lor. Și ceilalți părinți trebuie să înțeleagă că pot exista și situații în care să fie copii agresivi deși nu au CES… Trebuie găsită o variantă care să protejeze integritatea tuturor”, au transmis atât Alina Halasu, cât și Ana Dragu.

Despre copiii cu CES, Bistrițeanul.ro a mai scris aici:

PETIȚIE: Drepturi și oportunități egale pentru persoanele cu dizabilități mentale!

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Diagnosticat cu CES? CES nu este un diagnostic‼️CES este un certificat de orientare școlară și profesională pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau pentru copii fără cerințe educaționale speciale, nedeplasabili din motive medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...