Impresionantă ofertă de cursuri la Școala de Vară din Telciu…! Copiii din localitate și din împrejurimi au parte, în aceste zile, de un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile și de un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri!
Telciu găzduiește în aceste zile cea de-a 3-a ediție a Școlii de vară de la Telciu – un demers educativ inovator, inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, în prelungirea conferințelor internaționale organizate în satul transilvănean Telciu începînd cu 2012.
Școala de vară urmărește să desfășoare activitățile în afara campusurilor urbane, într-un sat așezat în vecinătatea Maramureșului, pe Valea Sălăuței, obiectivul fiind crearea unui loc de întâlnire între universitari, artiști, teoreticieni, practicieni, activiști, studenți, elevi din școlile/liceele locale, tineri și adulți din localitate și din apropiere.
Ieri, la Telciu a avut loc lansarea publicației Focus Atelier 360° – Practici în Arta Politică din Estul Europei (Asociația Reciproca – Oana Hodade, Lucia Mărneanu; Lornad Maxim) și lansarea volumului Arimania, de Iuliu Neagu-Negulescu (Editura Pagini Libere), urmată de prezentarea editurii.
Tot ieri, la Școala de Vară s-a desfășurat atelierul susținut de Tanja Ostojić (Berlin, Germania) având drept temă Femei Dis-Locate?, seara încheindu-se cu o proiecție de film pentru copiii din Romuli urmată de proiecția filmului Marița (în regia lui Cristi Iftimie, cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu). Filmul a fost realizat anul trecut, fiind proiectat tot în Romuli. De la ora 20:30 participanții la Școala de Vară au urmărit Amintiri din Epoca de Școală (regia Radu Apostol, dramaturgia Mihaela Michailov, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean).
Și astăzi se anunță un program deosebit: Cornel Ban originar de lângă Năsăud, care predă acum în Londra și Copenhaga, va susține conferința cu tema Viitorul Muncii. Cinci Argumente împotriva Venitului Minim Universal, iar de la 15:00 este programată conferința susținută de Bogdan Popa & Nicolae Emanuel Dobrei (Cambridge, UK/București, România) – Munca vie și roboții nemuritori: De la contractele indenturate din secolul 17 la munca automată și liberă de azi.
Cinemobilul aterizează în această seară la Telciu, oferind câteva proiecții de filme pentru copii. în timp ce adulții vor putea urmări piesa de teatru Țuhaus (regia Claudiu Lorand Maxim, dramaturgia Alexandra Voivozeanu, scenografie Alex Horghidan și Mișa Dumitriu, cu Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban).
Impresionantă este și oferta de cursuri de care s-au bucurat copiii din Telciu: în luna iulie au fost Cursuri de limba engleză coordonate de Elisabeta Cotuțiu și Ágota Ábrán (pentru copiii cu vîrsta între 5 și 16 ani), dar și cursuri de teatru educațional rural cu Katia Pascariu și Mihaela Michailov (pentru copiii cu vîrsta între 10 și 16 ani).
Între 6 și 18 august se desfășoară Atelierul de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu (pentru elevii cu vîâsta între 8 și 16 ani) și Atelierul de desen narativ și animație coordonat de Maria Brudașcă (pentru elevii cu vârsta între 5 și 16 ani).
Tot în aceste zile aici se desfășoară un Atelier de inițiere în arta modelajului în lut coordonat de Vanessa Singenzia (pentru elevii cu vâsta între 5 și 12 ani), un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile coordonat de Ion Bragă și Codruța Cojoc (pentru elevii cu vârsta între 6 și 12 ani) și un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri (pentru tinerii cu vârsta între 14 și 24 de ani).
Gina Bontaș
Foto @ Școala de Vară de la Telciu