2.8 C
Bistrița
vineri, ianuarie 24, 2025

Școala de lemnărit ARS FABRILIS își deschide în curând porțile la Bistrița: Copiii merită să descopere câtă bucurie oferă cioplitul în lemn

Ciprian Pop a învățat singur să cioplească lemnul și să-i descopere tainele. De aproape 20 de ani este nelipsit de la târgurile de meșteșuguri din țară și străinătate. Este voluntar al Asociației de reconstituiri istorice Terra Dacica Aeterna iar din octombrie – alături de soția sa – are de gând să deschidă o școală de lemnărit la Bistrița.

De un an de zile, cu sprijinul celor de la Muzeul Județean din Bistrița, Ciprian Pop și-a amenajat un atelier de cioplit în lemn în castelul Teleki din Posmuș. Aici a avut parte de o mulțime de vizite din partea unor copii. Fie cu prilejul programului Școala Altfel, fie în diverse tabere educative. Sprijinit de soția sa și încurajat de reacțiile copiilor, a decis să deschidă o școală de lemnărit la Bistrița: ARS FABRILIS.

FOTO/VIDEO: Un sat ca-n poveşti, în Bistriţa-Năsăud…!

Ideea este mai veche. Visăm la ea de câțiva ani buni. M-am ocupat intens, în ultimii ani, de meșteșugurile vechi, și mi-am dat seama că acestea s-au schimbat foarte mult.  Rolul meșteșugului – scopul acestuia – nu mai este cel din trecut.

În trecut meșteșugarii produceau obiecte de strictă necesitate. În prezent, toate obiectele sunt realizate industrial, la scară largă, în fabrici. Ce scop mai poate avea meșteșugarul astăzi ?

Fie renunță la ideea de necesitate și virează spre dimensiunea artistică, decorativă, fie încearcă să se dezvolte într-o dimensiune cultural-educativă.

Cultural vorbind, am fost invitat la o mulțime de festivaluri și evenimente, de la Muzeul Astra din Sibiu, la ARTCast Teleki, Povestea Vinului în Pasajele Bistriței, în Timișoara și alte diferite târguri de profil din Europa.

În asemenea evenimente prezint meșteșugul și fac demonstrații. Reconstitui, practic străvechiul obicei de a ciopli în lemn. Rolul cultural al acestor evenimente este că păstrează vie o tradiție, chiar dacă ea nu mai are un scop practic. Meșteșugul a devenit, în zilele noastre, un bun de patrimoniu cultural imaterial.

Există, pe lângă asta, un rol educativ al meșteșugului. Și aici a intervenit visul nostru de a deschide o școală.

Ne-am dat seama că nu mai există ceva similar în Bistrița și că este o necesitate pentru copii. Lucrul manual a dispărut din școlile românești, ca disciplină. Iar copiii nu mai au nicăieri ocazia să-și exerseze abilitățile practice de a crea ceva”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Ciprian Pop.

„Am creat Școala de lemnărit ARS Fabrilis ca să descopere copiii câtă putere au în mâini, câtă bucurie îți aduce să faci tu personal un obiect.

Ne-ar plăcea să ajungă să cunoască diferitele esențe de lemn și cum se lucrează cu ele. Să înțeleagă că greșelile te ajută să înveți. Că sunt o etapă firească din procesul de învățare. Aici nu e o tragedie să greșești, nu primești nicio notă proastă. În schimb regulile este important să fie respectate pentru că altfel fie nu obții obiectul dorit, fie te poți accidenta, la fel ca în viața reală. La Școala noastră de lemnărit lemnul se poate transforma și după o greșeală. Poate chiar în ceva mai interesant decât a visat un copil la început

Copiii au ocazia, totodată, să pună în practică noțiunile teoretice pe care le învață la școală… Să înțeleagă cum se folosește efectiv un compas, ce înseamnă – cum arată un unghi de 30, 40, 60 de grade…

Ne-au dat curaj chiar copiii cu care am interacționat până acum. Nu ne-am imaginat că se vor strânge copiii ciorchine lângă cineva care cioplește o lingură. Nu ne-am așteptat ca un strung de lemn să capteze atenția și interesul copiilor. Am crezut că li se va părea plictisitor. Dar n-a fost așa. Copiii s-au strâns buluc și au fost foarte încântați. Au vrut să pună mâna, să încerce, să vadă, să experimenteze și ei”, a completat Irina Pop, co-fondatorul Ars Fabrilis.

Irina și Ciprian Pop își doresc la Școala ARS Fabrilis grupe de câte 6-7 copii, pentru a se putea ocupa de ei așa cum se cuvine.

S-au lăsat inspirați de pedagogia Waldorf, dar și de modelul nordic, unde funcționează sistemul educațional Sloyd – focalizat pe diverse meșteșuguri.

În țările nordice, copiii încep atelierele de meșteșuguri de la 6 ani. Acolo funcționează un mixaj între meșteșuguri și teorie. Îi ajută pe copii să se dezvolte armonios. Nu e vorba despre a pregăti tâmplari, ci despre a ajuta copilul să facă niște conexiuni între noțiuni teoretice și practice, să-și folosească mâinile pur și simplu.

Copiii au ocazia să învețe să măsoare, să taie cu fierăstrăul de mână, să-și contruiască mici obiecte decorative. Câteva săptămâni, până vor ajunge să cunoască și să stăpânească uneltele, ritmul este mai lent. Apoi ne-am gândit să pregătim piese prefabricate pe care ei doar să le îmbine, să adauge mici elemente astfel încât să poată să-și construiască o trusă de scule, să zicem, o cutiuță sau o jucărioară.

Fiecare copil va avea un banc unde să lucreze, dar și o fișă de lucru, în care vom nota pașii, etapele pe care le-a parcurs, punctele tari pe care este important să le ținem minte…

Dar suntem abia la început și avem nevoie de încă multă logistică. Pentru că sculele cu care copiii lucrează și materia primă potrivită, adică lemnul, sunt foarte scumpe. În acest sens orice ajutor este binevenit”, a mai precizat Irina Pop.

Atelierele de lemnărit propuse de Școala ARS Fabrilis vor oferi copiilor noțiuni de introducere în lumea uneltelor manuale și a tipurilor de lemn.

Totodată, cei care participă vor învăța cum se folosesc corect și în siguranță uneltele manuale. Vor avea ocazia să învețe diverse operații precum măsurarea, marcarea, tăierea, rindeluirea, găurirea. Vor învăța să facă îmbinări în lemn, să șlefuiască și să finiseze lemnul.

Înscrieri se fac la numerele de telefon:

  • Irina – 0741.282.208
  • Ciprian – 0765.125.244

Programul Școlii ARS Fabrilis:

Luni:
16:30-17:30 (8 -10 ani)
18:00 – 19:00 (11-13 ani)

Marți:
16:30 – 17:30 (8-10 ani)
18:00 – 19:00 (14-16 ani)

Miercuri:
16:30 – 17:30 (11-13 ani)
18:00 – 19:00 (14-16 ani)

Joi:
16:30 – 17:30 (11-13 ani)
18:00 – 19:00 (14-16 ani)

Vineri:
16:30 – 17:30 (8-10 ani)
18:00 – 19:00 (11-13 ani)

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...