Școala de la Bistrița: Aproape 60 de artiști din Germania, Israel, Polonia, Franța și România, alături de artiștii din Bistrița, expun în aceste zile la Galeria Rod, deschisă la parterul Centrului Județean pentru Cultură.
Alexandru Pugna, managerul instituției, s-a referit la valoarea internațională a exponatelor din Galeria Rod.
Gavril Țărmure, managerul Palatului Culturii și inițiatorul evenimentului acum aproape 10 ani, a povestit că „la Colibița se întâlnesc în fiecare an un număr impresionant de artiști, cum s-a întâmplat și anul acesta când la Bistrița au venit aproape 60 de artiști.
Dăm posibilitatea astfel artiștilor să discute, să petreacă, să se certe și să ia aminte la toate curentele artistice care se exprimă acum în artele plastice contemporane. În afara unor artiști din România, am avut ocazia să găzduim prezența unor artiști din orașele înfrățite cu Bistrița. Împreună au reușit un „concert” de opinii cât se poate de spectaculos”, a mai spus Gavril Țărmure.
„Mă bucur că Școala de la Bistrița a devenit o școală bună. Mă bucur că suntem relevanți, sau, din anumite puncte de vedere, chiar importanți pe harta culturală a țării. În ceea ce privește Primăria, există o dorință mare de a face din Bistrița o putere culturală.
În primul rând pentru bistrițeni, pentru cei care locuiesc aici. Pentru că Bistrița are public pentru artele plastice, pentru teatru, pentru muzica simfonică. Să fim fericiți din acest punct de vedere, pentru că orice expresie în artă lipsită de public este lipsită de relevanță”, a afirmat primarul Ioan Turc.
Pictorul Marcel Lupșe, coordonator al proiectului alături de Eugen Alupopanu, s-a declarat mulțumit de reunirea, pe simezele galeriei Rod, a creațiilor celor 58 de confrați.
„Vă dați seama că au fost mult mai multe lucrări. Iar când ai în jur de 120 de lucrări pe an, cele două instituții vor fi, în 5 – 6 – 10 ani, în posesia unui număr suficient de lucrări care să permită măcar ideea înființării unui muzeu de artă contemporană sau a unei pinacoteci. Pe care Bistrița îl merită din plin…”
Pictorul Marcel Lupșe a remarcat că inițiativa celor două instituții de a coagula o comunitate de artiști la Colibița este un prim pas al acestui demers.
„Cred că începuturile sunt făcute cu prisosință, îi felicit pe toți participanții și mă bucur că din cei 60 de artiști, doar a șasea parte sunt bistrițeni. Ceilalți sunt din alte colțuri ale lumii, fiecare devenind practic un ambasador voluntar care a lucrat în interesul nostru. Toată atmosfera și poveștile de aici se transferă astfel în locurile lor de baștină, lucru care nu face decât foarte bine orașului și județului”, a mai spus Marcel Lupșe.
La eveniment a participat și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Este cel care a semnat scenariul și regia spectacolului „Dosarele Siberiei”, prezentat la Palatul Culturii din Bistrița.
Vasile Duda a subliniat, la rândul său, că „fără grupul de artiști din Bistrița, fără seriozitatea lor, nu de azi, de ieri – nu s-ar fi creat acea credibilitate care să încurajeze participarea celorlalți artiști din țară și străinătate.
Cât despre colaborarea între cele două instituții organizatoare, sunt într-adevăr zone din țară în care o asemenea normalitate nu există.
Nu cred că se poate face cultură de calitate fără normalitate.
Colaborarea între Primăria Bistrița și Centrul Județean pentru Cultură a reușit să creeze respect între cele două instituții. „Cultura s-a instituționalizat dincolo de instituții. Are credibilitatea ei, și din partea celor care produc actul cultural, dar și din partea celor care consumă actul cultural.
Fiecare întâlnire cu o expoziție este practic o invitație la a reflecta la ceea ce înseamnă viața culturală nu doar în zona vizuală, ci și în celelalte dimensiuni ale ei. E important să înțelegem că această raportare la artă necesită un efort și din partea noastră ca privitori, ca și consumatori – dar și o anumită concentrare pentru a putea pătrunde și înțelege mesajul artistic”, a mai spus Vasile Duda.