8.9 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

SCANDAL pe Compozitorilor! Se forțează iar PUG-ul pentru 6 blocuri cu minim 6 etaje. Miza? 350 de apartamente care ar sufoca practic zona – susțin vecinii

Pentru a treia oară în ultimii doi ani se încearcă forțarea PUG-ului pe strada Ion Căianu din Bistrița, acolo unde Imago Invest Bistrița SRL vrea să ridice un cartier de blocuri în toată regula, într-o zonă cu case, unde regimul de înălțime stabilit prin PUG este L2, adică o înălțime maximă de P+ 2 Etaje. Dezvoltatorul vrea însă minim șase etaje și a pregătit un PUZ, care a fost dezbătut public la Primăria Bistrița, zilele trecute, dar mai pe modul “secret”, fără știrea vecinilor, care au aflat ulterior. Dezbaterea se va relua miercuri, cu participarea locatarilor din zonă.

Pe strada Ion Căianu din Bistrița, pe ruinele fostului Remat, se pregătește un nou cartier de blocuri. Intenția e veche, iar constructorul este la a treia încercare de a forța PUG-ul (Plan Urbanistic General) cu un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care să aducă modificările care să permită ridicarea unor blocuri cu șase etaje. Primele două încercări au fost în 2019 și 2020, dar s-au soldat cu un eșec, după ce locatarii din zonă au trimis memorii Primăriei Bistrița prin care au cerut respectarea PUG-ului existent, care prevede un regim de înălțime L2, adică cel mult parter și două etaje. Zilele trecute, mai exact în 11 Februarie, ora 17.00, la Primăria Bistrița are loc dezbaterea publică la care, surprinzător, lipsește tocmai publicul. 

Înregistrarea ședinței de pe Youtube surprinde chiar la început un schimb de replici între primarul Ioan Turc și city managerul Ioan Peteleu, care se întreabă unde e “poporul”, primarul afirmând că îi este greu să creadă că n-a citit nimeni în presă despre dezbatere ( nu știm în care presă, Bistriteanul.ro, cel mai citit ziar local, nu a primit un astfel de comunicat spre publicare), iar o angajată remarcă “suntem noi și arhitecții, trebuie să obișnuim populația, nu se poate…”. 

Cert este că locatarii din zonă nu au știut de dezbaterea publică și zilele trecute au insistat pe lângă primarul Ioan Turc și au reușit să obțină reluarea dezbaterii, reprogramată pentru miercuri, 24 Februarie, ora 16.00.

Reprezentanți ai locatarilor din zonă au luat legătura cu jurnaliștii Bistrițeanul.ro și ne-au expus nemulțumirile legate de acest PUZ, care, în opinia lor, odată acceptat în formula propusă de constructor va aduce haosul în zonă, mai ales în ceea ce privește circulația, și așa strangulată de câteva străduțe private, marcate cu acces interzis, dar nu este de ignorat nici situația rețelelor de apă și canal din zonă, care abia fac față caselor (ale căror beciuri sunt inundate la fiecare ploaie mai serioasă). 

Ce propune constructorul? Pe scurt, 6 blocuri, cu “accente” P + 6 Etaje, adică 350 de apartamente

Nesatisfăcut de regimul de înălțime oferit de PUG, Imago Invest Bistrița SRL, o firmă cu sediul în Beclean, propune pentru a treia oară Primăriei Bistrița modificarea regimului de înălțime pe strada Ion Căianu din L2 în L3, printr-un Plan Urbanistic Zonal, care forțează la rându-i regimul de înălțime, care la L3 ar permite ridicarea a cel mult patru etaje.

Evident, regimul de înălțime real este mascat după o veche practică predată constructorilor chiar de cei din Serviciul Urbanism, în care o prezentare de genul S+P+2 E + M descrie la final, în teren,  un bloc pe cinci nivele.

Așadar, pe strada Ion Căianu, constructorul propune ridicarea unui ansamblu de locuințe colective cu următoarele două variante de regim de înălțime:

1. (S, D  – subsol, demisol)+ P (parter)+ 3 E (etaje) + ER (Etaj Retras – în teren etajul retras ascunde de obicei 2 nivele)

2. (S, D) + P + 4 E + ER cu accente de P + 6 E, spațiu comercial la Parter

Așadar, se va ajunge și la 7 nivele într-o zonă reglementată astăzi prin PUG cu un regim maxim de înălțime de Parter + 2 Etaje, regim pe care alți dezvoltatori, de exemplu, l-au respectat în zonă. 

La final, proiectul imobiliar va avea 350 de apartamente și minim 386 locuri de parcare (câte unul pentru fiecare apartament și minim 36 pentru spațiile comerciale).

La dezbaterea publică, arhitecții din Cluj care au elaborat acest proiect pun accentul foarte mult pe str. Ion Căianu, prezentată ca o stradă dintr-o zonă industrială, care ar permite dezvoltarea acestui proiect imobiliar fără rezerve, dar evită să vorbească despre străzile Compozitorilor și Dinu Lipatti, cu care se învecinează acest proiect și unde va fi impactul cel mai mare pentru vecini.

Ce spun localnicii de pe Compozitorilor?!

Peste 100 de familii care locuiesc în zonă, pe străzile Compozitorilor, Dinu Lipatti, Str. Darius Pop, str. Uverturii, str. Adrian Pintea, str. Muzicii, str. Corneliu Batas, str. Sergiu Celibidache, str. Corneliu Botoș și str. Constantin Brănoiu sunt hotârâte să împiedice dezvoltarea acestui proiect, anunțând o prezență record la dezbaterea publică reprogramată pentru miercuri, 24 Februarie, ora 16.00, de primarul Ioan Turc.

Principalele lor nemulțumiri sunt legate atât de regimul de înălțime propus de constructor, dar mai ales de problemele de trafic și utilități pe care le-ar aduce materializarea acestui proiect. Oamenii spun că zona este sufocată și astăzi în orele de vârf, când abia reușesc să intre de pe străzile lăturalnice în drumul principal pentru a merge la serviciu sau cu copiii, la școală. 

În dezbaterea publică, arhitectul constructorului a venit cu soluția ca locatarii din zonă să iasă în oraș pe sub pasarela din Viișoara sau către Sigmir.

“Nu e o zonă în proces de structurare, cum susține arhitectul lor. E gata construit cartierul, mai sunt destul de puține terenuri goale. Noi NU vrem să oprim dezvoltatorul să construiască blocuri. Să le facă, dar respectând regimul de înălțime al zonei, parter plus două etaje. Aici, în zonă, sunt probleme cu circulația, cu apa, cu canalizarea, cu gazul. E o zonă unde se adună apă, iar ei vor să deverseze apele într-un canal care era al primăriei, dar care este acoperit de câțiva ani, nu mai există. Insist, noi nu vrem să blocăm dezvoltatorul să construiască, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân, să ne uităm cum ne distruge pe noi, restul oamenilor de acolo. Acolo nu au fost niciodată fabrici, cum zic ei. A fost un teren agricol și oamenii și-au tras utilitățile rând pe rând. Și s-au legat în continuare, rând pe rând, iar rețeaua, așa cum este ea, nu va duce un flux așa de mare, de 350 de apartamente. Proiectul prevede 350 de locuri de parcare, pentru fiecare apartament, dar se știe că nu sunt suficiente doar atâtea, sunt puține familii care au doar o mașină, majoritatea au două. Unde vor parca restul mașinilor? Pe străduțele din zonă, și așa înguste. Nu vreau să mă gândesc ce va însemna ieșirea spre drumul principal în orele de vârf a încă 350 de mașini, minim. Abia intrăm și ieșim acum, darămite cu încă 350 de familii care să folosim aceleași căi de acces. Dacă s-ar face sens unic, nouă nu ne rămâne decât o a doua cale de ieșire, la pasarela de lângă Sanovil. A treia, spre drumul de Centură, de care vorbea arhitectul, e doar pe hartă. Cele două străzi, Simfoniei și Sergiu Celibidache, care ar face legătura între Dinu Lipatti, Compozitorilor și Calea Clujului sunt numai pe hartă. Nu există! Miercuri vom fi în număr mare la Primăria Bistrița, să ne spunem părerea despre acest proiect. Sperăm ca noua administrație să țină cont de părerea noastră, nu să ia de bune doar argumentele constructorului care a spus cam ce a vrut el la prima dezbatere, de care noi nu am știut”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro unul dintre locatarii din zonă.

Este a treia încercare de a aduce pe masa Consiliului Local Bistrița acest proiect care prevede nici mai mult nici mai puțin decât 350 de apartamente în zona din vecinătatea Dedeman. Prima încercare a fost în 2019, a doua în 2020, iar locatarii din zonă au reușit să blocheze inițiativa de fiecare dată depunând memorii prin care cu argumentele lor au blocat intrarea PUZ pe ordinea de zi. Constructorul însă nu renunță la proiectul ansamblului rezidențial cu 350 de apartamente, o miză uriașă, și aduce din nou proiectul în discuție. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după dezbaterea publică și dacă PUZ-ul propus pe strada Ion Căianu din Bistrița va intra joi în dezbaterea consilierilor locali. O situație similară este și pe str. Grănicerilor din Bistrița, unde tot așa se încearcă forțarea regimului de înălțime al PUG spre nemulțumirea celor din zonă, care s-au trezit cu un proiect impunător de blocuri în spatele caselor.

Str. Simfoniei
Strada Simfoniei. Începe de sub pasarelă, trece pe Dinu Lipatti, iar din Compozitorilor spre str. George Enescu este de 5 luni, fiind drum privat. Această stradă trebuia să iasă în Calea Clujului
Drumul care face legătura între Dinu Lipatti și Compozitorilor
Aivci trebuia să fie drumul de legătură între str. Compozitorilor și George Enescu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...