1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Scandal la farmacii: „Nu vor să ne preia medicamentele expirate!”

Medicamentele expirate nu pot fi aruncate la tomberon. Acestea ar trebui preluate de farmacii. „Am fost la mai multe farmacii și nu mi le ia nimeni!”, a spus o bistrițeancă revoltată.

Conform Legii 119/2014, articolul 38 litera C:

  • Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.

Totuși, în Bistrița, farmaciile nu colectează medicamentele.

Am fost la o farmacie în zona Lamă și am întrebat ce să fac cu medicamentele expirate. Mi s-a spus că nu știu care este legislația. Dacă le-am zis că trebuie preluate de farmacii, mi-au spus că nu știu așa ceva și că ei nu preiau!”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Lucreția D.

„Nici pe Năsăudului nu iau medicamentele. Mi-au spus farmacistele de acolo că ar fi ceva lege în dezbatere. Dar că nu e nicăieri scris așa ceva, că ar trebui să ia medicamentele. Și că nu au mai preluat niciodată, dar, dacă vor primi ceva clar, probabil!”, a explicat o altă bistrițeancă.

Farmacia din zona Subcetate preia medicamentele. Dar se lasă cu „supărări” când vin bistrițenii din alte zone ale orașului.

Noi preluăm medicamente, pentru că așa scrie în lege. Dar pentru fiecare medicament pe care noi îl preluăm și-l predăm furnizorului, plătim. Ori nu ni se pare normal să plătim și pentru medicamentele emise de alte farmacii, pe care acele farmacii nu vor să le mai ia înapoi. Dacă le-au făcut vânzare, să-și asume și să le ia înapoi. Noi știm la cine am emis medicamente aici în zona noastră. Deci dacă ne aduc apoi medicamente expirate, le preluăm și predăm pe bază de proces verbal, dar și plătim pentru ele. Nu mi se pare normal ca celelalte farmacii să nu le preia!”, au explicat reporterilor Bistrițeanul.ro farmacistele din zona Subcetate.

Deși în legislație scrie clar că medicamentele expirate trebuie preluate gratuit de către farmacii, nu există sancțiune dacă acestea nu o fac. 

Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase. Spitalele, cabinetele medicale, toate au contracte încheiate, și pot demonstra că deșeurile de acest gen sunt preluate și ulterior incinerate.

Nu primesc autorizație de funcționare dacă nu fac o astfel de dovadă. Și atunci, e normal ca și populația să poată scăpa de aceste deșeuri într-un mod corect. Farmaciile trebuie să le preia, deoarece ei au contracte cu furnizorii de medicamente și aceștia au modalitate corectă de eliminare a deșeurilor periculoase.

Nu am avut sesizări de astfel de deșeuri. Poate un caz sau două, când au găsit ceva flacoane și seringi aruncate, la depozitul de pe Tărpiului”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...