2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Sarcină grea pentru Supercom. Ce condiții „draconice” trebuie să îndeplinească din 2019

Supercom este noul câștigător al licitației pentru gestionarea gunoaielor din județ. Cu această ocazie prețul plătit de bistrițeni pentru deșeuri va scădea, însă nu la fel se poate spune și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească începând cu anul viitor Supercom.

Autoritățile locale și județene și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară au termen până la finalul anului să-și pună la punct sistemul de gestionare a deșeurilor. ADI Deșeuri a găsit un operator pentru gestionarea gunoaielor, instituția fiind decisă să respecte toate prevederile ordonanței de urgență de anul acesta care vine să facă ordine în zona deșeurilor, în întreaga țară.

În acest sens, Adi Deșeuri a încheiat un contract de consultanță cu o firmă specializată în domeniul deșeurilor, pentru a realiza o analiză complexă a modificărilor impuse de OUG 74/2018 și a solicitat oficial Ministerului Fondurilor Europene acordarea de asistență și expertiză pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență.

Sarcina cea mai grea va reveni atât operatorului, care colectează și transportă deșeurile și anume Supercom, cât și celui care gestionează groapa de la Tărpiu și anume Vitalia.

Ce prevede ordonanța de urgență?

-operatorul trebuie să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă.

-până la data de 31 decembrie 2020 trebuie reciclat minim 50% din gunoi, cel puțin când vine vorba despre hârtie, metal, plastic și sticlă.

-operatorii vor avea indicatori de performanță pentru fiecare activitate, pe ani. Nerespectarea lor va aduce penalități.

-cetățenii care nu separă corespunzător deșeurile vor fi amendați și ei.

Indicatorii de performanță ce trebuie îndepliniți sunt: până în 2019 trebuie colectate separat minim 40% din cantitatea de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale. În 2020, procentul ajunge la 50%, în 2021 la 60%, iar în 2022 la 70%. Stațiile de sortare trebuie să trimită la reciclare 75% din deșeurile totale.

Cât vom plăti la gunoi?

Noul contract aduce și reduceri ale prețului plătit de cetățeni. Astfel, prețul per persoană plătit lunar în urban scade de la 8,25 lei la 5,8 lei, iar în rural scade de la 2,5 lei la 1,8 lei.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...