Sărbătorile de iarnă le găsesc pe gospodine în bucătărie preparând o mulțime de feluri de mâncare. Un chef bucătar vă prezintă meniul perfect de Crăciun și ce nu trebuie să lipsească de pe masă!
Gospodinele își petrec zile întregi în bucătărie înainte de sărbători pentru a prepara cele mai bune feluri de mâncare pe care să le pună pe masă colindătorilor.
Elena Rus, chef bucătar, vă prezintă meniul perfect de Crăciun și vă dă câteva ponturi pentru ca totul să iasă perfect:
„Eu provin dintr-o familie de țărani autentici, iar de la bunicii mei am învățat că sărbătoarea Crăciunului ne adună pe toți acasă, cu asta se începe de fapt”, spune chef Elena Rus.
Apoi se pregătesc sarmale cu carne de porc și afumături, friptură asortată (mușchi de porc afumat, cârnați afumați, costițe afumate și pulpă de porc proaspătă), iar gustul nu se strică cu nimic.
Pentru gustul perfect este nevoie doar de sare, piper, o lingură de untură, toate așezate într-un „crastol de tuci”. Pentru un gust și mai intens și aromat, se poate pune în mijloc o ceapă tăiată în patru, o foaie de dafin și vreo trei căței de usturoi, după care se leagă gura „crastolului” cu o folie și se lăsă la foc mic să se pregătească în taina lui.
Între timp se pregătește ciorba de perișoare, musai acrită cu „zamă de cureci murat”.
Apoi se frământă o pită de casă împănată cu slăninuță afumată. Odată frămăntată pâinea, se trece la pregătirea a cozonacilor cu mac și nucă și musai o plăcintă cu brânză de oi din bărbânță…
„După ce le-am dat gata pe toate, fierbem un jinars cu săcărea și ne adunăm cu toții la masă, bucurându-ne de încă un Crăciun împreună”, mai spune Elena Rus.