1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Sărbătoare: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Maieru oamenii se purifică sărind peste foc

Lumea creștină celebrează azi, 24 iunie, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, profetul care a dezvăluit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu. Scripturile îl înfățișează drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

Considerat Înaintemergătorul Domnului, Ioan Botezătorul este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l înfățișează drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere sălbatică. Ioan anunța venirea lui Iisus strigând: „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-i dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt”.

Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem lângă Ierusalim, fiind fiul Elisabetei (verișoara Mariei, mama lui Iisus) și al rabinului Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ șase luni înaintea lui Iisus. Nu au copilărit împreună, dar, după părerea unor autori, s-ar fi cunoscut în tinerețe, petrecând probabil o anumită perioadă împreună la Qumran, unde ar fi primit o educație eseniană comună.

Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan, iar predicile sale erau impregnate de radicalismul esenian, anunțând iminența Apocalipsei și a Judecății de Apoi, îndemnând la pocăință, botez și ispășirea păcatelor.

L-a criticat public în mod repetat pe împăratul Irod Antipa pentru că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg, Philippus, fapt care a atras întemnițarea sa în cetatea Machaerus, din Pereia (azi în Iordania). La o petrecere cu mulți oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui ei vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă.

Potrivit scripturilor, Ioan Botezătorul a fost ucis în aceeași seară, prin decapitare, iar capul său i-a fost dus Salomeei pe o tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria (azi în Israel), unde a fost îngropat.

Iisus și-a început activitatea publică abia după moartea lui Ioan Botezătorul a cărui naștere este celebrată azi – fiind o mare excepție făcută în cazul acestuia, pentru că sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, considerată a fi ziua nașterii lor pentru Împărația Cerurilor.

Cultul său s-a dezvoltat, iar Biserica, atât în Răsărit, cât și în Apus, i-a consacrat câteva sărbători importante: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Nașterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Focuri purificatoare de Sânziene, în Maieru și Anieș

În credința populară românească, nașterea prorocului Ioan Botezătorul se suprapune cu sărbătoarea Sânzienelor (Drăgaica), iar în Maieru și în Anieș se aprind focurile serilor de Sânziene – chiar de două ori – atât în ajun, pe 23 iunie, cât și în seara de 24 iunie – când zeci de focuri pâlpâie aprinse pe marginea drumului pentru a alunga spiritele rele, a purifica satul și pe locuitori până anul următor de Sânziene…

Cu mic cu mare, după lăsarea întunericului oamenii ies în stradă, aprid focuri și profită de sărbătoare pentru a se distra, mânca și bea ceva împreună cu vecinii sau rudele. „Și astăzi participarea la focul Sânzâienelor poate însemna un fericit prilej pentru prolog de logodnă curată. Dacă timpul este favorabil, spectacolul este fascinant. Satul vuiește de strigăte și cântece. Peste focurile înalte se sare în perechi sau în lanț… Astăzi bătrânii suportă mai greu fumul gros și înțepător al anvelopelor arse…”, se povestește în volumul Sărbătorile ciclului social și calendaristic. Munci și zile în ținutul Bistriței și Năsăudului, amintindu-se astfel de felul în care vechea tradiție a fost îmbrățișată și modificată de locuitorii timpurilor contemporane.

 

Sursa: crestin-ortodox.ro, Vasile V. Filip, Menuț Maximinian: Sărbătorile ciclului social și calendaristic. Munci și zile în ținutul Bistriței și Năsăudului 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...