1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Sărbătoare: Nașterea Maicii Domnului. Hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Trei zile sacre

Naşterea Maicii Domnului – Sfânta Marie Mică, numită şi „ziua harului” – este prăznuită în fiecare an pe 8 septembrie. Este prima sărbătoare a anului bisericesc, care marchează începutul bucuriei în lume, dar şi naşterea nădejdii noastre. Tradiția vorbește despre trei „zile sacre”. Credincioșii sunt așteptați azi la mănăstirea din Piatra Fântânele, unde a fost amenajat un altar în aer liber.

Mănăstirea Piatra Fântânele își prăznuiește astăzi hramul Nașterea Maicii Domnului. Aici, conform tradiției stabilite în ultimii ani, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuț.

Obștea mănăstirii de la Piatra Fântânele vă așteaptă la sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, hramul bisericii noastre, în 8 septembrie 2020.
Sfânta și Dumnezeiască Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, începând cu ora 9:45, în altarul de vara, special amenajat.

Avem rugămintea de a păstra distanța corespunzătoare între credincioși. Purtarea măștii este obligatorie, așa cum prevede legea în această perioadă a pandemiei.
Va mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm cu drag la această sărbătoare închinată Maicii Domnulu
i”, a transmis Maica Stareță Pamfilia Solcan.

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra 8 simbolizează veșnicia și viața. 

Provenind din ebraicul „Aia”, Maria ar putea fi tradus prin „Doamna”. Numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic „-am”, deci „cea dragă”, „cea iubită”.

Părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana (fiica preotului Matthan) trăiau în Nazaret, în Galileia, erau în vârstă şi – fiind lipsiţi de copii – erau priviţi de ceilalţi ca blestemaţi.

Ioachim şi Ana nu s-au resemnat, îndrăznind să-i ceară lui Dumnezeu „imposibilul”: să fie părinţi, chiar şi la vârsta lor înaintată. În necuprinsa Sa înţelepciune, Dumnezeu a făcut ca această ramură stearpă să aducă un rod fără asemănare: o fiică prin care să se împlinească făgăduinţa făcută oamenilor de Dumnezeu în rai.

Prin naşterea acestei copile, bătrânul timp de lâncezeală în păcate apune într-un timp nou, al mântuirii, aşa cum viaţa stearpă a bătrânilor Ioachim şi Ana se încheie în bucuria şi nădejdea cea nouă, adusă prin naşterea fiicei lor. Așa cum au promis, Ioachim şi Ana au închinat-o pe fiica lor, Maria, templului sfânt.

Superstiţii. Hotarul astronomic dintre vară şi toamnă:

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde. Gâzele şi reptilele se retrag în pământ.

Este ziua în care se dă drumul culesului de vii sau se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor.

Tot azi se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.

Tradiţia populară a numit zilele de 7, 8 şi 9 septembrie drept „zile sacre” sau „cercurile Sfintei Maria”.

De aceea, femeile care vor să nască uşor se roagă Fecioarei Maria şi Drepţilor părinţi Ioachim şi Ana, prăznuiţi în ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare uşoară a pântecului”. La fiecare praznic, „zilele sacre” trebuie cinstite prin rugăciune, însoţite de fapte bune sau daruri oferite săracilor.

Ca să-şi apere copiii de tot felul de accidente, în ziua praznicului de Sfânta Marie Mică, femeile nu pregătesc mâncare gătită. Se crede că respectând acest obicei, copiii vor fi feriţi de accidente casnice, necazuri, arsuri, răceli și alte boli care i-ar putea poci.

Bărbaţii de pe la sate obişnuiau ca din ziua de Sfânta Marie Mică să-şi pună în cui pălăriile, până la praznicul Sfântului Gheorghe, în primăvara anului viitor. În locul pălăriei, ei purtau căciuli.

În ziua de Sfânta Maria, gospodinele obișnuiau să sfinţească la biserică fructe de toamnă şi bucate tradiţionale. O parte din aceste ofrande sfinţite se dăruiau săracilor. Restul bunătăţilor se ofereau familiei, pentru ca armonia şi sporul să nu părăsească niciodată casa…

Foto – Nașterea Maicii Domnului @ Mănăstirea Piatra Fântânele

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...