0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Șapte echipe de liceeni din Bistrița-Năsăud au cucerit Bucureștiul la competiția noului sport al minții: robotica

Șapte echipe de robotică compuse din liceeni din întreg județul Bistrița-Năsăud au participat la una dintre cele mai importante competiții de robotică din România: First Tech Challenge. Competiția s-a desfășurat în două etape, la București, între 14-15 februarie și 18-19 februarie.

Din mâinile și mintea lor ies niște mașinării care, în trecut, nu erau înțelese. Doar cei cu viziune susțineau că sunt viitorul. În timp, automatica și robotica au devenit populare, iar în județul Bistrița-Năsăud s-au format echipe de liceeni care se întrec într-un nou sport al minții pentru a desluși misterele componentelor care, prin electricitate și fizică, prind viață.

FTC (FIRST TECH CHALLENGE), competiția la care au participat liceeni din județ, a fost împărțită în două Regionale, organizate în capitala țării. În prima etapă regională a concurat echipa din Sângeorz-Băi, SG Bots (Solomon Haliță), iar în cea de-a doua etapă regională au participat Atomic Bots (CNAM), Bolts and Gears (CNLR), InfotronX (InfoEL) din municipiul Bistrița, Cyber Souls (C.N. George Coșbuc) din Năsăud și două echipe din Beclean, Esentza Robotics și Esentza Revolution (C.N. Petru Rareș).

Fiecare echipă a reprezentat orașul din care provine, județul și școala, în același timp. Astfel, Bistrița-Năsăud este pus pe harta județelor în care acest hobby dus la rangul de competiție devine performant.

La competiție au participat aproximativ 1000 de persoane, iar evenimentul a fost găzduit de Universitatea Politehnică din București.

În fiecare an, acest gen de competiție vine cu o altă provocare. În acest an, participanții au avut de construit un robot după anumite standarde, să aibe o dimensiune exactă, mai exact de maxim 47 de centimetri (înălțime, lungime, lățime), să conțină anumite componente acceptate și să îndeplinească niște cerințe.

În ediția 2023, roboții au avut sarcina de a ordona un număr de conuri pe niște tije de anumite dimensiuni, până la 80 de centimetri. Cu cât conurile ajungeau pe o tijă mai înaltă, cu atât se obțineau mai multe puncte.

Dintre cele 91 de echipe participante, cele care s-au clasat pe primele 30 de locuri sau au primit anumite premii s-au calificat la faza națională.

Cum a fost competiția, din perspectiva participanților?

„A fost primul an al echipei AtomicBots la FTC și am fost uimiți de experiența la o regională, de faptul că am fost uniți la meciuri chiar dacă făceam parte din echipe diferite. A fost super experiența, am învățat cum să lucrăm mai mult în echipă și este clar că ne dorim să participăm la cât mai multe competiții de acest gen”, ne-a spus Andrei Cosma, elev la CNAM și membru în echipa AtomicBots.

„La această regională s-a văzut unitatea județului nostru, am fost uniți indiferent de situație. Am apreciat cum galeria noastră a fost unită la fiecare din meciurile noastre, astfel susținându-ne atât moral, cât și fizic, primind ajutor de fiecare dată când am avut nevoie

Deși este o competiție, am învățat că pasiunea unește oamenii dincolo de orice dorință de a câștiga”, a transmis, pentru Bistrițeanul.ro, Diana Silași, liderul echipei InfotrnX.

Am luat legătura cu Andrei Bogdan Capătă, fost participant la această ediție care a ajuns, acum, mentor. În competiție a reprezentat Colegiul Tehnic InfoEL și a fost prima sa experiență în calitate de mentor al unei echipe de robotică.

„Etapa regională, pentru mine ca mentor și alumni, a fost o provocare. Participând în trecut ca simplu membru a echipei mi-am adus aminte de toate momentele fericite, atmosfera plăcută și oamenii întâlniți.

Cea mai grea parte pentru mine și ceilalți colegi Alumni a fost să stăm departe de robot sau de cod, am decis să nu ne implicăm fizic în procesul lor de învățare și să îi ajutăm doar cu sfaturi. Am văzut echipe puternice dar și echipe mai slabe, pot spune că în mare parte acest factor este determinat de fondurile primite de la sponsori, din experiența mea personală în cadrul concursului, am observat faptul că, de obicei echipele care aveau mai multe fonduri aveau roboți mai complecși care se comportau mai bine în teren.

Totodată aveau și mai multe activități în afara terenului care contează pentru premiile oferite pe lângă calificări. O mare problemă a fost locația, normal se organizau patru competiții regionale la Cluj, București, Timișoara și Iași, posibil să fie o problemă de logistică, dar pot spune că echipa noastră a făcut economii ca să plătească drumul și cazarea și sigur nu suntem singurii, au fost și echipe care au absentat, nu știu dacă tot din cauza asta sau au avut alte motive.

Într-un final toți ne-am distrat, am întâlnit oameni noi și am închegat echipa mai tare. În continuare ne propunem o campanie de strângere de fonduri și participarea la cât mai multe competiții de robotică”, a spus Andrei.

Echipa care s-a calificat mai departe, la faza națională, este Esentza Revolution, după ce au primit premiul „Connect Award 2nd place”.

Locul echipelor din Bistrița-Năsăud la finalul clasamentului:

Prima regională:

  • SG Bots – 33

A doua regională:

  • Esentza Revolution – 41
  • Atomic Bots – 49
  • InfotronX – 53
  • Bolts and Gears – 55
  • Esentza Robotics – 75
  • CyberSouls – 80

foto: First Tech Challenge România/Facebook

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...