1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Salariu de director, pentru noii inspectori de gunoaie de la ADI Deșeuri, angajați de fostul vice Niculae

Noul director al ADI Deșeuri și-a prezentat azi planul de management pentru gestionarea deșeurilor din județ. Unul dintre proiecte prevede realizarea unui corp de control, din 8 inspectori, ce vor verifica dacă se colectează selectiv. Pentru cei șase pe care trebuie să-i mai angajeze, Cristian Niculae a estimat costurile la 600.000 de lei pe an. Asta înseamnă că lunar, inspectorii vor merge acasă cu minim 1.000 de euro în mână.

Conducerea ADI Deșeuri a fost câștigată, acum o lună, de fostul viceprimar Cristian Niculae. Acesta a convins comisia, cu proiectul său de management, că va „disciplina” bistrițenii și va curăța județul de gunoaie.

După ce a anunțat că renunță la orice funcție politică, pentru a se dedica exclusiv managementului deșeurilor din județ, Cristian Niculae și-a prezentat azi „planul de bătaie”.

Acesta a explicat că planul local de management se pliază pe cel național, prin  care se dorește atingerea pragului de colectare selectivă impus de Uniunea Europeană.

Am vorbit deja cu primarii din județ, și vrem să ne axăm pe colectarea selectivă. În momentul de față, România plătește penalizări de 73 de milioane de euro pe an, pentru că nu a atins pragul de colectare selectivă impus de UE. În județul nostru, colectăm selectiv în proporție de 11,3 la sută”, a explicat Niculae.

Planul de management al noului director al ADI Deșeuri cuprinde:

  1. Amplasarea „la poarta casei” a unui sac albastru – pentru carton, sac verde – pentru sticlă, pubela galbenă pentru plastic și hârtie și pubela neagră pentru deșeuri reziduale.
  2. Desființarea platformelor semi-îngropate din zonele rurale care nu și-au dovedit eficacitatea
  3. Realizarea unei campanii masive de informare privind colectarea selectivă. („Vreau să sune în urechile bistrițenilor CUM se colectează selectiv, la fel ca și refrenul de la Farmacia Catena!”).
  4. Realizarea unui corp de control, format din 8 inspectori, care să aibă ca scop controlul și îndrumarea cetățenilor spre colectarea selectivă, întocmirea de rapoarte și aplicarea de sancțiuni.
  5. Montarea de platforme îngropate pe sistem hidraulic, la fel ca și cel pus de Primăria Bistrița pe strada Petre Ispirescu, în zonele de blocuri. Se vor monta câte două astfel de platforme în fiecare zonă, fiind astfel 8 pubele disponibile. Banii ar veni prin POIM, iar noile platforme ar putea fi montate la finalul anului 2022, începutul anului 2023.
  6. Monitorizarea pubelelor cu camere de supraveghere.
  7. O bază digitalizată.

Întrebat CE anume vor face inspectorii și CARE sunt costurile, Niculae a explicat că pentru angajarea lor a fost nevoie de creșterea cotizației UAT-urilor.

S-a majorat cotizația, și deja am vorbit despre asta, și am anunțat majorarea cotizației UAT-urilor cu 50 la sută. E vorba undeva la 600.000 de lei/an, costurile suplimentare. Inspectorii vor merge, în ziua când știu că se ridică pubela neagră în comuna X, să verifice pubelele de la fiecare poartă, înainte să fie golite. Își vor pune frumos mănușile în mâini, vor goli pubela și îi vor arăta la proprietar dacă a colectat bine sau care – UNDE trebuiau aruncate. În prima fază îi vor învăța, iar apoi vor aplica amenzi. Sumele colectate din amenzi vor ajunge în bugetele locale ale primăriilor. Vrem ca până în vară să putem să implementăm acest lucru”, a explicat Cristian Niculae.

Mai multe informații, în video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/xG3921Y8evY” maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]

La un simplu calcul, 600.000 lei / an pentru ȘASE inspectori înseamnă 100.000 de lei / inspector / an. Asta înseamnă că salariul se ridică la 8.300 de lei lunar. Dacă această sumă reprezintă brutul, înseamnă că inspectorii vor merge acasă cu 1.000 de euro în mână, LUNAR.

Planul de management al lui Cristian Niculae poate fi consultat aici:

prezentare plan de măsuri 29.03.2021

UPDATE 19.30

Cristian Niculae a contactat redacția Bistrițeanul.ro pentru a explica următoarele:

” Conform deciziei AGA Deșeuri, salariul va fi la început 2.500 de lei în mână, iar dacă vedem că fac treabă, putem urca până la 3.000. Dar nu mai mult. Că atâta e aprobat. În cei 600.000 am calculat și achiziționarea unui autoturism în plus pentru mersul pe teren, achiziționarea a trei laptopuri, a trei aparate foto, uniforme, cheltuieli cu combustibilul, etc. Deci nu vor merge cu 1.000 de euro acasă nicidecum!” a declarat directorul ADI Deșeuri.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...