-1.2 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 22, 2025

Salariu de director, pentru noii inspectori de gunoaie de la ADI Deșeuri, angajați de fostul vice Niculae

Noul director al ADI Deșeuri și-a prezentat azi planul de management pentru gestionarea deșeurilor din județ. Unul dintre proiecte prevede realizarea unui corp de control, din 8 inspectori, ce vor verifica dacă se colectează selectiv. Pentru cei șase pe care trebuie să-i mai angajeze, Cristian Niculae a estimat costurile la 600.000 de lei pe an. Asta înseamnă că lunar, inspectorii vor merge acasă cu minim 1.000 de euro în mână.

Conducerea ADI Deșeuri a fost câștigată, acum o lună, de fostul viceprimar Cristian Niculae. Acesta a convins comisia, cu proiectul său de management, că va „disciplina” bistrițenii și va curăța județul de gunoaie.

După ce a anunțat că renunță la orice funcție politică, pentru a se dedica exclusiv managementului deșeurilor din județ, Cristian Niculae și-a prezentat azi „planul de bătaie”.

Acesta a explicat că planul local de management se pliază pe cel național, prin  care se dorește atingerea pragului de colectare selectivă impus de Uniunea Europeană.

Am vorbit deja cu primarii din județ, și vrem să ne axăm pe colectarea selectivă. În momentul de față, România plătește penalizări de 73 de milioane de euro pe an, pentru că nu a atins pragul de colectare selectivă impus de UE. În județul nostru, colectăm selectiv în proporție de 11,3 la sută”, a explicat Niculae.

Planul de management al noului director al ADI Deșeuri cuprinde:

  1. Amplasarea „la poarta casei” a unui sac albastru – pentru carton, sac verde – pentru sticlă, pubela galbenă pentru plastic și hârtie și pubela neagră pentru deșeuri reziduale.
  2. Desființarea platformelor semi-îngropate din zonele rurale care nu și-au dovedit eficacitatea
  3. Realizarea unei campanii masive de informare privind colectarea selectivă. („Vreau să sune în urechile bistrițenilor CUM se colectează selectiv, la fel ca și refrenul de la Farmacia Catena!”).
  4. Realizarea unui corp de control, format din 8 inspectori, care să aibă ca scop controlul și îndrumarea cetățenilor spre colectarea selectivă, întocmirea de rapoarte și aplicarea de sancțiuni.
  5. Montarea de platforme îngropate pe sistem hidraulic, la fel ca și cel pus de Primăria Bistrița pe strada Petre Ispirescu, în zonele de blocuri. Se vor monta câte două astfel de platforme în fiecare zonă, fiind astfel 8 pubele disponibile. Banii ar veni prin POIM, iar noile platforme ar putea fi montate la finalul anului 2022, începutul anului 2023.
  6. Monitorizarea pubelelor cu camere de supraveghere.
  7. O bază digitalizată.

Întrebat CE anume vor face inspectorii și CARE sunt costurile, Niculae a explicat că pentru angajarea lor a fost nevoie de creșterea cotizației UAT-urilor.

S-a majorat cotizația, și deja am vorbit despre asta, și am anunțat majorarea cotizației UAT-urilor cu 50 la sută. E vorba undeva la 600.000 de lei/an, costurile suplimentare. Inspectorii vor merge, în ziua când știu că se ridică pubela neagră în comuna X, să verifice pubelele de la fiecare poartă, înainte să fie golite. Își vor pune frumos mănușile în mâini, vor goli pubela și îi vor arăta la proprietar dacă a colectat bine sau care – UNDE trebuiau aruncate. În prima fază îi vor învăța, iar apoi vor aplica amenzi. Sumele colectate din amenzi vor ajunge în bugetele locale ale primăriilor. Vrem ca până în vară să putem să implementăm acest lucru”, a explicat Cristian Niculae.

Mai multe informații, în video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/xG3921Y8evY” maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]

La un simplu calcul, 600.000 lei / an pentru ȘASE inspectori înseamnă 100.000 de lei / inspector / an. Asta înseamnă că salariul se ridică la 8.300 de lei lunar. Dacă această sumă reprezintă brutul, înseamnă că inspectorii vor merge acasă cu 1.000 de euro în mână, LUNAR.

Planul de management al lui Cristian Niculae poate fi consultat aici:

prezentare plan de măsuri 29.03.2021

UPDATE 19.30

Cristian Niculae a contactat redacția Bistrițeanul.ro pentru a explica următoarele:

” Conform deciziei AGA Deșeuri, salariul va fi la început 2.500 de lei în mână, iar dacă vedem că fac treabă, putem urca până la 3.000. Dar nu mai mult. Că atâta e aprobat. În cei 600.000 am calculat și achiziționarea unui autoturism în plus pentru mersul pe teren, achiziționarea a trei laptopuri, a trei aparate foto, uniforme, cheltuieli cu combustibilul, etc. Deci nu vor merge cu 1.000 de euro acasă nicidecum!” a declarat directorul ADI Deșeuri.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.