Stagnarea salariilor din Primăria Bistrița, care face inclusiv obiectul unui proces civil, nu se pupă cu declarațiile de avere. Funcționarii din Primărie, în special șefii, declară venituri cu câteva sute de lei mai mari de la un an la altul.
Teoretic, salariile n-au mai fost mărite în Primăria Bistrița din 2018. „S-a umblat” doar la salariile mici, pentru a fi ajustate cu salariul minim garantat în plată, stabilit la nivel central.
Practic, de la un an la altul, salariile unora au crescut și cu câteva sute de lei. O spun declarațiile de avere. Funcționarii au declarat venituri mai mari în 2021, decât în 2020. În cazul angajaților fără funcții de conducere creșterile sunt nesemnificative. De cele mai multe ori nu trec de 100 de lei.
Lucrurile se schimbă când vine vorba de șefime. Unora le-a crescut leafa și cu 650 de lei de la un an la altul. Șefa Serviciului Urbanism, Daniela Bilegan s-a „trezit” cu un salariu mai mare cu 677 de lei. Anul acesta a declarat venituri de 6135 de lei, iar anul trecut de 5458 de lei. La un calcul simplu ajungem la concluzia că i-a crescut salariul cu peste 10% într-un singur an.
Și arhitectul șef al Primăriei Bistrița, Monica Pop, a primit un salariu crescut binișor. Aceasta declara în 2020 venituri de 7943 de lei, iar anul acesta – venituri de 8.400 de lei (457 de lei).
Și Floare Gaftone, secretarul general al municipiului, a primit un salariu mai mare. În 2020 declara venituri de 7682 de lei, iar anul acesta de 8157 de lei (creștere de 475 de lei).
Liliana Coceșiu, șefa de la Integrare Europeană, s-a bucurat, de asemenea, de creșteri salariale. Dacă anul trecut declara venituri de 8456 de lei pe lună, anul acesta a declarat cu 335 de lei mai mult.
De creșteri mai modeste au avut parte Nicolae Scurtu, de la Direcția Economică. Acestuia i-au crescut veniturile doar cu 199 de lei.
De creșteri nesemnificative a avut parte și Florin Frandeș de la Poliția Locală. Acestuia i-a crescut leafa de anul trecut cu doar 86 de lei.
Adrianei Antoneac de la Direcția Educație Turism i-a crescut și ei salariul doar cu 15 lei. Lui Ioan Crețiu, de la Direcția de Servicii Publice, i-au crescut veniturile cu doar 20 de lei.
Sa facem diferența.. le au crescut veniturile.. adică nu leafa… sau salariul.. e diferenta mare… Ca de la cer la pamant… diferenta provine din diverse comisii… cum ar fi de exemplu cele de concurs… sau cele de organizare a alegerilor… sau participarea in echipele de proiecte cu finantare europeana… unde se platesc sporuri de pana la 25-30 la suta… ori anul trecut au fost nu mai putin de 3-4 scrutine electorale… 2 runde de locale.. si cele prezidențiale tot in 2 runde parca.. De nu mă înșel… din aceste comisii fac parte cu preponderență șefii… Deci e explicabil… nu???