0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

S-a stins, dar prin cuvintele lui va continua să trăiască… Să ne cânte din fluier, de sub iarbă

Jean Poncet, poetul și traducătorul din Marsilia, invitat de onoare al Târgului de carte pentru copii și adolescenți care se desfășoară azi și mâine la Biblioteca Județeană, a dezvăluit ieri, la Bistrița, că lucrează la o traducere în franceză a versurilor lui Vasile Dâncu.

Este un poet uriaș, care trebuie recitit și plasat în contextul pe care îl merită, pentru că a rămas în mintea noastră condiția lui de țăran și imaginea unui om de la țară, dar era un intelectual extraordinar, care va trebui recuperat… Jean Poncet l-a cunoscut, l-a vizitat la Runcu Salvei și a postat unul dintre poemele lui Vasile Dâncu în franceză, alături de un emoționant mesaj…”, a precizat Ioan Pintea, directorul bibliotecii.

Vasile Dâncu, poetul ţăran din satul Runcu Salvei, care m-a primit în casa lui anul trecut, a murit la vârsta de 79 de ani… Mi-ar fi plăcut să-i ofer în dar o colecție din poeziile sale traduse în franceză. Traducerea nu este încă finalizată şi, din păcate, Vasile Dâncu nu va apuca s-o vadă. Dar, în România şi în curând și în Franţa, el va continua să trăiască prin versurile sale, pur ca aerul de pe dealurile din Runc, pur ca ființa lui care n-a fost niciodată însetată decât de cunoaştere şi de pace…”, a scris Jean Poncet pe pagina sa de Facebook, aflând despre dispariția poetului Vasile Dâncu.

(„Vasile Dâncu e o legendă vie. Prin anii şaptezeci, frecventa, din când în când, Cenaclul literar «George Coşbuc», din Bistriţa. Venea îmbrăcat în straiele cu care umbla zilnic pe dealurile de acasă – în opinci, cu iţari, cămaşă de in, clop, cu chimir lat. Îl văd şi acum intrând discret în sala de cenaclu, tăcut, retras, ascultând cu interes ce se vorbea despre poeziile citite în cenaclu, dându-şi rareori cu părerea”, scria Nicolae Băciuț în prefața unui interviu din 2006 care se încheia cu o tandră promisiune: „Lucrez la un volum de versuri, cu gândul că dacă mai trăiesc să fac şaptezeci de ani, îl voi publica… Dacă rămâne şi nu apuc să-l dau eu la tipar şi-l vor da alţii, am de gând să-l intitulez Vă cânt din fluier, de sub iarbă…”)

Târgul de carte pentru copii și adolescenți a continuat astăzi la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” cu lansări de carte, proiecții de filme, dansuri medievale cu formația NOSA, conferința istoricului Corneliu Gaiu (Petru Rareș – Cetatea Ciceului 480), dezbateri și prezentări de carte de la Editura Curtea Veche, Editura Școala Ardeleană, Editura Nomina și Editura Ethnologica. Mâine, pasionații de lectură și sport sunt așteptați la cea de-a doua ediție a Crosului CoșBook.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...