Peste 20.000 de teste rapide, antigen, vor fi distribuite în Bistrița-Năsăud, prin Direcția de Sănătate Publică BN, pentru testarea elevilor la școală. Ministerul Sănătății a modificat între timp formularul pentru părinți, prin care aceștia pot exprima consimțământul de testare a copilului lor. Documentul a fost publicat duminică seara, la ora 23:00, cu doar o oră înainte să înceapă prima zi de școală a Semestrului II.
Formularul prin care părinții își exprimă acordul pentru testarea elevilor la școală a fost modificat. Noul document prevede faptul că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa, exact ca precedentul document.
Noutatea este că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în acest formular. Ea nu se mai completează separat, în rest, formularul criticat nu a fost modificat cu nimic.
Părinții vor putea alege dacă elevul va fi testat sau nu și dacă da, cu sau fără prezența sa în cabinetul școlar, lângă copil.
Documentul poate fi descărcat AICI.
Formularul a stârnit controverse, după ce ministrului Sănătății a solicitat ca părinții să aducă cât mai repede formularul de consimțământ, ideal chiar din prima zi. Ministrul a fost taxat de premier, și ulterior, chiar de ministrul Educației.
Între timp însă, peste un milion de teste rapide au fost sau urmează să fie distribuite în școli.
Dintre acestea – 20.500 vor ajunge la DSP Bistrița-Năsăud, care va distribui 5.300 de teste la UPU Bistrița, 1700 de teste la Spitalul Orășenesc „G Trifon” din Năsăud, 5.100 de teste la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, 2.300 la DSP Bistrița-Năsăud și 6.100 la Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul epidemiolog Andreea Moldovan a explicat pentru Europa FM că testarea „poate fi făcută fie cu consimțământul dat pe loc a părintelui, fie în prezența efectiv a părintelui tocmai pentru a fi toate situațiile acoperite. Ceea ce doresc eu personal ca mamă sau ca reprezentant al Ministerului Sănătății este să subliniez că această testare are rolul de a ajuta atât copiii cât și părinții cât și cadrele didactice să știm dacă este o infecție sau nu.”
Medicul epidemiolog a mai transmis că acordul părinților pentru testare este necesar pentru ca – în cazul apariției unui copil suspect de covid – medicii școlari să nu mai fie obligați să umble după aprobări, în loc să se ocupe de prevenirea apariției unui focar.
Este un procedeu simplu, care seamănă cu recoltarea unui simplu exudat nazal, pe care orice copil îl face de când intră în colectivitate.
Elevii minori nu pot fi testați pentru SARS COV 2 fără acordul părinților, întrucât procedura este un act medical.