Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de „AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
Bistrițenii care locuiesc în zona străzii Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu Jandarmii la ușă, sâmbătă seara. Cum oamenii legii doar le cereau numărul de persoane/copii din casă, aceștia și-au dat cu presupusul privind motivul vizitelor neașteptate.
Adevăratul motiv a fost însă un apel de „AJUTOR” la 112.
Ieri, polițiștii au reușit să identifice și apelantul.
„La data de 15 februarie a.c., ora 16:04, o persoană necunoscută, a cărei voce părea de copil, a apelat numărul unic de urgență 112 și a solicitat ajutor, fără să ofere alte detalii, după care a închis, nemaiputându-se lua legătura cu acesta. Întrucât exista posibilitatea ca cineva să aibă nevoie de ajutor, în urma apelului, s-a înregistrat un dosar penal privind infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal și s-au activat toate resursele avute la dispoziție pentru soluționarea cazului. S-a constituit o echipă operativă, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița”, explică reprezentanții IPJ BN.
A început o cursă contracronometru care s-a finalizat ieri,17 februarie, când polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Bistrița-Năsăud și Sibiu au identificat ultima proprietară a telefonului.
„E vorba de o femeie în vârstă de 30 de ani, care locuiește, fără forme legale pe strada Ineu din Bistrița. Totodată s-a stabilit faptul că de la acea adresă, copiii femeii, în vârstă de 7 și 8 ani, în timp ce se aflau acasă, nesupravegheați, împreună cu un coleg în vârstă de 8 ani, au apelat în joacă numărul de urgență 112, iar în momentul în care au realizat gravitatea faptei, s-au speriat și au închis. Imediat după acest apel, bateria telefonului mobil s-a descărcat, iar telefonul respectiv nu a mai fost pus în funcțiune. Telefonul și cartela SIM de pe care a fost efectuat apelul au fost ridicate de polițiști”, mai spun oamenii legii.
În acest caz s-au făcut verificări directe, în teren, dar s-au luat și alte măsuri specifice și tehnice. În total, au lucrat împreună 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Municipiului Bistrița, Secției 1 Poliție Bistrița, ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, ai Direcției Operațiuni Speciale, ai Biroului de Analiză a Informațiilor Bistrița-Năsăud, precum și 11 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gelu Voievod”.
„După identificarea minorilor, polițiștii au stabilit că niciunul dintre aceștia nu s-a aflat niciun moment în stare de pericol și nu au fost victima vreunei infracțiuni. Pentru verificări de specialitate, a fost informată Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud. Cercetările continuă de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, pentru clarificarea cauzei sub toate aspectele, urmând ca la finalizarea acestora să fie formulate propunerile legale prin unitatea de parchet competentă teritorial”, concluzionează reprezentanții IPJ BN.