7.7 C
Bistrița
duminică, noiembrie 3, 2024

RUȘINE: Folosesc ambulanța pe post de taximetru!

Echipajele medicale ale Serviciului de Ambulață Județean sunt puse pe drumuri de persoane comode, care nu au o urgență reală. Deși sunt îndrumați spre Centrele de Permanență, bistrițenii mint de îngheață apele pentru o „plimbare” cu ambulanța. Și „bunii samariteni” poartă degeaba ambulanțele.

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) se lovește des de drumuri făcute anapoda pentru persoane care nu au urgențe medicale. Totul se datorează faptului că bistrițenii nu știu sau nu apelează deloc la medicul de familie. Ba mai mult, cei care lucrează la dispecerat pun întrebări, iar dacă apelantul nu reprezintă o urgență este trimis la Centrul de Permanență. Din comoditate, cel care sună la 112 preferă să mintă de îngheață apele pentru o plimbare gratis cu ambulanța.

„De obicei, noi chestionăm pacienții și, mai ales de când s-a operaționalizat centrul de permanență, îi îndrumăm pe pacienți spre aceste centre din Bistrița, Teaca și Valea Bârgăului. Încercăm să reducem misiunile inutile în așa fel încât resursele să fie folosite eficient. Probleme sunt acolo unde pacienții refuză să meargă la medicul de familie. Sunt și astfel de cazuri. Chiar dacă îi deservim, personalul care merge și îi deservește le explică.

Avem o permanentă activitate de educare a populației în ceea ce privește utilizarea resurselor și le explicăm oamenilor pe limba lor ce înseamnă urgență și de ce nu e în regulă să abuzeze. Sunt unii care abuzează. Un exemplu pe care îl pot da este acel Dallas din Viile Tecii, o parte a satului unde trăiesc oameni pauperi care nu au medic de familie. Ei spun că medicii de familie nu îi vor, medicii de familie spun că nu vin. Nu putem să-i refuzăm pentru că unele cazuri chiar necesită asistență și suntem cumva singura posibilitate de acces a lor la sistem. Un alt exemplu e Posmuș unde iar sunt persoane care cheamă des ambulanța. În rest, cazurile sunt justificate.

Avem o foarte bună colaborare cu STS și sunt rare cazurile în care mergem la un apel fals. În acest semestru am avut sub 5 apeluri false, dar au mințit atât de bine încât STS nu a reușit să-i depisteze”, a declarat Annabella Muzsi, managerul SAJ, într-o ședință a Colegiului Prefectural.

Dintre cei care poartă ambulanța degeaba sunt și așa-zișii „cetățeni buni samariteni”, care văd o persoană căzută pe stradă și apelează de îndată numărul unic de urgență 112, iar după aceea se fac nevăzuți.

„Merge pe stradă, vede unul căzut, apelează 112 și nu rămâne acolo. Până ajunge echipajul, pacientul respectiv a plecat de la locul solicitării. Fie nici nu a fost, fie a plecat de la locul solicitării. Nu pot să îi acuz că sunt rău intenționați. Din punctul nostru de vedere, e mai bine să greșești în plus decât în minus. Noi îi rugăm pe cei care cheamă ambulanța să rămână cu pacientul pentru că nu putem ajunge în 30 de secunde indiferent unde e acel pacient. Ne ia 5, 6, 7 minute chiar dacă e în Bistrița, iar starea omului se poate agrava. Noi recomandăm ca cel care apelează 112 să rămână cu pacientul”, a concluzionat Annabela Muzsi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...