10.3 C
Bistrița
luni, martie 31, 2025

Rostul de dimineață: Spectaculos exemplar de șarpe, surprins în apropiere de Bistrița…!

Ne-au mai făcut o surpriză: Un impresionant exemplar de șarpe, lung de aproape 2 metri, a fost surprins, nu demult, în apropiere de Bistrița…! Specialiștii îl numesc Șarpele lui Esculap… Când este prins, se repede furios și mușcă…

Este numit Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) și este celebru ca fiind cel mai lung șarpe din Transilvania. Din fericire pentru noi, un bistrițean l-a surprins acum ceva vreme, pe muntele Heniu.

L-a imortalizat într-un film de câteva secunde. Este un impresionant șarpe, încolăcit pe creanga unui copac, (aproape) negru ca abanosul…

Zamenis longissimus încă nu am observat în județul Bistrița-Năsăud. Doar în Dobrogea. Este cel mai lung șarpe de la noi din țară. Un adult ajunge la circa 2 metri”, au subliniat cei care coordonează grupul BioGeoDiv BN. 

https://www.facebook.com/petrica.lazar.9235/videos/586205562021335/

Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) nu este un șarpe veninos. E răspândit în centrul și sudul Europei (inclusiv în România și Republica Moldova), în jurul Mării Caspice, în Turcia, Armenia sau Caucaz.

În România trăiește în toate provinciile țării, acolo unde găsește condiții favorabile de trai și este ocrotit prin lege.

Acest șarpe adoră căldura. Preferă pădurile cu teren uscat și porțiunile însorite, rariștile de foioase cu luminișuri, coastele stâncoase cu tufișuri, ruinele invadate de vegetație.

Când este prins, se repede furios și mușcă…

Este un șarpe mare care poate atinge o lungime de până la 2 metri.

Are un aspect zvelt, capul mic și îngust, coada lungă și subțire. Spatele este brun cu mulți solzi dungați în lung cu alb. Pe laturile capului are două pete gălbui. Se mișcă lent, dar se cațără foarte bine în copaci.

Exemplarele tinere și semiadulte se hrănesc cu șopârle, iar adulții cu rozătoare (șoareci, șobolani) și mamifere insectivore (cârtițe).

În timp a devenit simbolul medicinei și farmaciilor…

Sursa @ Biodiversitatea și Geodiversitatea Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN)

Foto deschidere @ wikipedia

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...