Au fost nenumărate discuții, la alegerile trecute, dacă trebuie anulate buletinele pe care diverși alegători – mai mult sau mai puțin furioși – au scris tot felul bazaconii. S-a discutat inclusiv dacă trebuie anulate buletinele care conțin mici desene sau mesaje nu tocmai ortodoxe… Ei bine, în acest an e liber la mesaje de orice fel, numai să punem ștampila corect.
Au fost nenumărate discuții, la alegerile trecute, în legătură cu anularea unor buletine de vot pe care diverși alegători – creativi din fire – au strecurat tot felul de mesaje.
Observatorii și-au pus și întrebarea dacă e important CE FEL de mesaj au scris alegătorii pe buletinul de vot…
Ei bine, în acest an – în premieră, probabil – asemenea mesaje nu vor mai fi luate în considerare.
Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), buletinele de vot în care ștampila depășește căsuța, dar opțiunea este evidentă vor fi valabile.
De asemenea, sunt valide și buletinele pe care alegătorul a scris ceva, dar ștampila este aplicată corect.
Conform BEC, o persoană poate vota, chiar dacă sistemul electronic semnalează că a mai votat o dată. Septimius Pârvu, de la Expert Forum, a explicat pentru cei de la RFI că e vorba de un sistem electronic care mai poate da erori, uneori.
Dar că votul alegătorului nu ar trebui să fie limitat de un sistem electronic. „Practic, alegătorul se duce în secție, iar dacă sistemul identifică faptul că numele acestuia mai apare într-o altă secție, președintele este obligat să verifice prin intermediul telefonului STS în cealaltă secție. Să vadă dacă într-adevăr există semnătura.
Hotărârea BEC ne spune că dacă nu există semnătură, poate să voteze, fără nici o altă procedură. Iar dacă există o semnătură și în cealaltă secție de votare, atunci el trebuie să semneze alături de președintele secției de votare și operator o declarație. Conform căreia înțelege că este faptă penală și că își asumă riscul de a vota. Se întâmplă de multe ori ca anumite persoane să semneze în alte căsuțe. Dacă apar aceste incidente, ele sunt raportate la Poliție”.
În legătură cu eventuale mesaje pe care unii alegători vor fi tentați să le scrie cu pixul pe buletinele de vot – Septimiu Pârvu a mai explicat că – „atâta timp cât votăm cu o ștampilă, ștampila este practic indicatorul care ne arată că un alegător a optat pentru o opțiune sau alta”. Celelalte desene, cuvinte, mesaje sau înscrisuri nu ar trebui luate în considerare…
Prin absurd, dacă se gândește cineva să scrie o înjurătură – dar aplică ștampila corect – votul ESTE valid.
Pe de altă parte, o profesoară ne semnala chiar zilele trecute, că unii dintre cei mai tineri alegători – care abia au împlinit 18 ani și care vor merge duminică pentru prima oară să voteze – erau deciși să pună ștampila pe doi candidați. Pentru că lor le plac doi conadidați și și-ar dori ca amândoi să iasă câștigători… „Din discuțiile mele cu unii tineri alegători am tras concluzia că nu știu ce este un vot nul. Iar unii spun că o să pună ștampila pe doi candidați, pentru că le plac ambii. Și că își doresc să iasă amândoi la Consiliul Local sau cel județean…”, ne mărturisea, îngrijorată, profesoara…
În legătură cu acest aspect – specialistul Expert Forum subliniază că „este important de știut faptul că ștampila trebuie să fie în cadrul unui chenar, sau să fie vizibil că e vorba de o anumită opțiune. Chiar dacă depășește puțin chenarul. Să nu fie ștampilate mai multe chenare sau să nu fie lăsat buletinul de vot gol… Alegătorul ar trebui să verifice și dacă există ștampila de control a secției. Fiecare secție are o ștampilă de control aplicată, de regulă, pe ultima pagină. Dacă această ștampilă nu este aplicată, buletinul va fi sigur invalidat, fără să fie vina alegătorului…”
Foto @ Realitatea.net