Întâmplarea – dacă nu cumva ițele unui destin mereu surprinzător atunci când nu este nemilos de-a dreptul – a făcut să dăm o raită, duminică seara, pe o ploaie torențială, pe la Casa cu Lei. Tricolorul uriaș din fața Primăriei vâjâia amarnic…
Am încercat să imortalizăm în câteva secunde video vuietul sinistru al drapelului fluturând, dar nu ne-a mers. Cu bine-cunoscuta-i aroganță, a refuzat să se lase prizonier captiv în brațele noastre. Așa că nu vă rămâne decât să vă închipuiți singuri cât de amarnic vuia drapelul lăsat de izbeliște, pe o ploaie torențială. Și noi am fost nevoiți să ne vedem de drum. Să cotim spre Casa cu Lei, pe Titulescu. Acolo unde instalațiile concepute de Ana Toma luminează misterios strada. Cartierul. Orașul. Sufletul.
Întâmplarea a făcut ca primele cuvinte peste care ni s-au odihnit privirile să fie tocmai cele care deschid Republica surdă. Un volum de versuri semnat de Ilya Kaminsky. Poetul, criticul, traducătorul și profesorul născut în Odessa. Cunoscut mai ales pentru colecțiile sale de poezie Dancing in Odesa și Deaf Republic.
Am trăit fericiți în timpul războiului
iar când au bombardat casele altor oameni noi
am protestat
dar nu destul, ne-am opus dar nu
destul. Eram
în patul meu, în jurul patului meu America
se prăbușea: casă nevăzută după casă nevăzută după casă
nevăzută –
am luat un scaun afară și am privit soarele.
În a șasea lună
a unei domnii dezastruoase în casa banilor
pe strada banilor în orașul banilor în țara banilor,
măreața noastră țară a banilor, noi (să ne iertați)
am trăit fericiți în timpul războiului.
Volumul Republica Surdă poate fi răsfoit agale și la Casa cu Lei. Alături de multe altele pentru care Ana Toma a realizat instalații – obiecte care s-au transformat apoi în copertă pentru poezii. Mai aveți vreme până în 28 februarie să admirați și voi Tomagraphul.
Să nu ziceți că nu v-am spus…!