Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:
„Începând de astăzi, ne propunem să vă provocăm la a citi împreună cu noi o carte pe săptămână. Astfel, în fiecare luni vom face o recomandare care să vă inspire în alegerile de lectură pe care le veți face! Zăbovește citind cu noi…!!!”
Cam așa sună invitația – provocarea unor profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu”. Și-au încropit și o pagină pe facebook (care poate fi frunzărită AICI) și care merită vizitată din când în când…
Fie și pentru a ne reaminti că pandemia, panica, incertitudinile sau îngrijorările au bântuit și prin sufletele altora… Cu sute de ani înaintea noastră…
Iată ce ne recomandă, pentru această săptămână, profesoara Irina Vlas:
Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri.
Anul 1665 și Marea Ciumă – care avea să nimicească un sfert din populația Londrei – sunt descrise în cartea considerată a fi cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii.
Jurnalul lui Defoe este totuși o operă de ficțiune care îmbină adevărul istoric cu cel artistic.
O scriere confesivă în care autorul nu-și arogă paternitatea consemnărilor, atribuindu-le unui negustor șelar, locuitor al Londrei din acea vreme.
„Defoe, chiar dacă n-ar fi fost autorul lui Robinson Crusoe, ar fi rămas nemuritor prin geniul vădit în Jurnal din Anul Ciumei” (Walter Scott)