…orașul acesta anemic, prostuț și cuceritor în care s-au ruinat atâtea destine, orașul în care ne înălțăm aproape zilnic până la nori și ne prăbușim dezonorați înapoi în noroi – orașul care ne crește, ne suportă și câteodată ne tratează cu roială indiferență…
Orașul în care ne-am pierdut sufletul sau ne-am regăsit speranța – orașul acesta prăfuit, isteric și fermecător ne-a invadat brusc simțurile, cu toată conștiința lui invizibilă, imposibil de atins – zilele trecute, când la Bistrița a fost lansat albumul Echoes of Bucharest…
„Poate că nu este cel mai frumos oraș, dar are farmecul lui… Și pretutindeni pe unde am fost în lumea largă, mi s-a părut că regăsesc câte un strop din București…”, a mărturisit Alex Simu, zilele trecute la Bistrița, prezentând publicului albumul Echoes of Bucharest – un album care cuprinde în sine fascinante și cuceritoare ecouri ale străzilor și forfotei orașului surprins noaptea sau în miezul zilei, în piese precum Concert în aer liber, 1000 de felinare, Dansând pentru pace sau Strada Mântuleasa…
Albumul cuprinde inclusiv un fragment din Sarabanda lui George Enescu, compozitorul care a trăit de asemenea la București, influențând enorm muzica românească de astăzi…
Alături de Alex Simu (clarinet d’amour, clarinet bas) au fost și Franz von Chossy (pian, Germania), Mattia Magatelli (electric bas & contrabas, Italia), Kristijan Krajnčan (violoncel & baterie, Slovenia), George Dumitriu (violă & chitară, România).
[arve url=”https://youtu.be/Uh4yxQV3qJg” /]
Clarinetist, saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română, Alex Simu s-a stabilit la Amsterdam, în 2003. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără Premiul „Golden Calf” acordat de Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului Beyond Sleep.
Născut la München, Franz von Chossy a studiat la Conservatorul din Amsterdam cu Rob Madna, Karel Boehlee și Rob van Bavel. În 2003, s-a mutat la New York, unde a studiat la Manhattan School of Music, sub îndrumarea lui Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman, John Taylor și Kenny Werner. Împreună cu trio-ul înființat de el, a ieșit câștigător la Dutch Jazz Competition 2006, unde a câștigat și Premiul pentru cel mai bun solist. În 2009, i-a fost decernat Premiul al II-lea la Montreux Jazz Solo Piano Competition.
George Dumitriu a studiat la București, Amsterdam și New York, fiind activ ca perfomer și compozitor de muzică de jazz și de teatru. Stăpânește cu aceeași ușurință violoncelul, vioara și chitara electrică și a colaborat cu artiști importanți, precum Ambrose Akinmusire, Theo Loevendie, Michel Godard, Ack van Rooyen ș.a. Predă chitara, la Conservatorul din Amsterdam, și viola, la Prins Claus Conservatorium din Groningen. Este membru fondator al Romanian Jazz Network.
[arve url=”https://youtu.be/COtLjHBg4V0″ /]
Kristijan Krajnčan a studiat percuția și componistica la Prins Claus Conservatory din Groningen și la Conservatorul din Amsterdam. A colaborat cu artiști recunoscuți la nivel internațional, iar ca percuționist și violoncelist, a apărut în 26 de înregistrări și a concertat în peste 25 de țări din întreaga lume. Ultimul său proiect, The Drumming Cellist, a fost foarte bine primit de public și de critica internațională.
Preocupat la început de muzica populară, punk și rock, Mattia Magatelli a studiat în continuare contrabasul și jazzul și a colaborat cu Billy Cobham, Alex Sipiagin, Mark Gross, Michael More, Freddy Bryant, Owen Hart Jr., Franco Cerri, Massimo Manzi, Ares Tavolazzi. A luat parte, ca membru sau co-lider, la înregistrarea a mai mult de 50 de albume. În prezent trăiește în Treviso, din regiunea Veneto și, pe lângă activitatea de instrumentist, realizează compoziții pop și jazz.