0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Rostul de dimineață: Of, luptă penibilă…

Iată cum sunt făcuţi oamenii: dacă un om cade, un altul poate să-l plângă, dar să nu cumva să-şi permită să-l judece! Căci soarta i-a dat omului această facultate: curajul de a suporta totul, până la sfârşit...

Vata din urechi în timp ce mă aflu la pian alină vâjâitul penibil al auzului meu bolnav

Resemnare, resemnare profundă cu soarta ta! Of, luptă penibilă…!

Pentru a goni gândul răului care te bântuie şi te întristează, nu vei găsi niciodată o metodă mai bună decât ocupaţia.

A nu se uita litaniile lui Bach.

Nu este oare un fapt demonstrat şi de nenegat acela că prostia şi mizeria sunt mereu unite?

Fii stânca mea, Doamne! Fii lumina mea! Fii pentru totdeauna refugiul unde va veni să-şi caute adăpost încrederea mea!”

****

Sunt însemnări și frânturi de gânduri scrise de Beethoven în perioada 1804-1818… Au fost traduse de Andrei Alexandru Căpușanu din ediția Carnets Intimes 1936 apărută la Paris. Publicate într-un grupaj pe Historia.ro, însemnările ne oferă un tablou fidel al emoțiilor unui compozitor de geniu… Aflat într-o perioadă decisivă a vieţii şi carierei sale muzicale. Singur și surd, având atât de puţine tangenţe cu lumea înconjurătoare, dedicat trup şi suflet artei sale şi credinţei în Dumnezeu…

[arve url=”https://youtu.be/8AQV6-Sk7FM ” /]

Ne-am amintit de toate acestea zilele trecute, la Sinagoga din Bistrița, acolo unde au fost celebrați cei 250 de ani de la nașterea lui Beethoven.

Pianistul Mihai Ungureanu și violoncelistul Cristian Florea au oferit melomanilor din Bistrița un concert de excepție, interpretând Sonata nr. 1 în Fa Major, Sonata nr. 5 în Re Major și Sonata nr. 3 în La major. 

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani pe scena Filarmonicii craiovene.

După absolvirea Liceului de Artă din Craiova, a studiat la Academia de Muzică din București cu Dan Grigore și Ioana Minei. Din 1981 susține o intensă activitate concertistică, împreună cu toate orchestrele simfonice din țară. Ca solist și interpret de muzică de cameră, Mihai Ungureanu a concertat în toata Europa, America de Nord și de Sud, fosta URSS și Asia.

Este laureat al mai multor competiții naționale, iar în 1986 a primit Premiul Criticii Muzicale din România.

A fost mulți ani la rând Director General, Director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii Craiova.

Pianistul are un repertoriu cuprinzător, atât în genul concertant, cât si în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian.

Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima). Este frecvent invitat să participe în juriile unor concursuri internaționale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert – Italia.

Cristian Florea este violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar.

A început să studieze violoncelul sub îndrumarea profesorului Gerhard Miess, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Sibiu, orașul său natal. În 1969 devine elev al Liceului de Muzică ,,George Enescu” București. La 15 ani debutează ca solist în sala Ateneului Român, interpretând Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră de C. Saint-Saens.

A absolvit Conservatorul ,,C.Porumbescu”, actuala Universitate Națională de Muzică București. A reușit să studieze cu profesorul Marçal Cervera, obținând gradația de onoare la Conservatorul de Muzică din Freiburg im Breisgau, Germania. Plecarea din țară i-a oferit posibilitatea de a studia cu mari artiști care i-au influențat dezvoltarea ulterioară: Pierre Fournier, Sandor Vegh, Isaac Stern, Enric Casals, Stefan Popov.

În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg. După 1989 a devenit director artistic și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene. De atunci, în fiecare an realizează diferite proiecte: „Concertul de Anul Nou”, „Muzica din filme”, concerte extraordinare cu mari artiști precum Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo.

În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova.

Foto deschidere @ Flickr.com

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...