0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Rostul de dimineață: Încă de pe vremea dinozaurilor…! Acum, și pe străzile din Bistrița

Cine are ochi să vadă și minte suficient de limpede încât să și admire – trăiește un adevărat festin, în aceste zile, pe străzile din Bistrița… Au înflorit magnoliile, descoperite de arheologi în fosile de acum 20 de milioane de ani…!

În România, ce-i drept, magnoliile au apărut prin 1880, dar asta nu ne împiedică s-o admirăm de fiecare dată când o vedem atât de nobilă, delicată și maiestuoasă, pe străzile din Bistrița…

Dacă mulți o admiră, în treacăt, la început de primăvară – mai puțin știu că, în anumite regiuni din Japonia, frunzele de magnolii sunt folosite ca vase pentru gătit sau că scoarța de magnolie reduce alergiile…

În China, magnoliile sunt simbolul femeilor frumoase, iar persoanele care iubesc magnoliile sunt considerate altruiste, devotate, săritoare, sensibile, tenace și perspicace…

Numele florilor provine de la botanistul francez Pierre Magnol, magnoliile fiind originare din Asia, America de Nord şi America Centrală. Prima introducere în Europa a acestei plante îi aparţine lui John Bannister, un renumit botanist.

S-a constatat că există aproximativ 200 de specii de arbori şi arbuşti. În medicina tradiţională chineză se foloseşte scoarţa trunchiului arborelui Magnolia Officinalis, la realizarea unor preparate eficiente în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a stărilor de diaree, greaţă şi vomă.

Mugurii sunt folosiţi pentru reducerea indispoziţiilor şi problemelor intestinale. Magnolia Liliiflora este înregistrată în „Istoria Farmaceutică Naturistă” drept o plantă „drog” pentru durerile de cap. Alcaloizii, care se extrag din mugurii Magnoliei Salicifolia, acţionează ca agenţi antiinflamatori, inhibitori ai sistemului central nervos şi agenţi blocanţi neuromusculari.

Un ceai de plante cu flori de magnolie şi alte ierburi chinezeşti s-a dovedit a îmbunătăţi stările în sinuzita cronică după un consum de şase săptămâni.

Scoarţa arborelui conţine magnolol şi honokiol, substanţe care s-au dovedit a fi benefice în tratarea anxietăţii. În Japonia, specia Magnolia Obovata era folosită în acelaşi scop. În timp, s-a dovedit proprietatea acesteia şi de a reduce alergiile şi reacţiile astmice. Scoarţa de magnolie are şi calităţi de hepatoprotector.

Parfumul delicat al magnoliei are şi o calitate la fel de importantă: efectul antistres şi relaxant, de aceea este folosit şi pentru odorizarea aerului din încăperi. Asiaticii utilizează scoarţa de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panică, datorită efectelor sedative pe care le are aceasta.

Magnolia a atras interesul cercetătorilor din domeniul medicinei dentare deoarece extractul din scoarţă de magnolie opreşte înmulţirea bacteriilor responsabile cu apariţia cariilor sau a bolilor paradontale…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...