Subtil camuflată într-un comunicat sec al poliției – a trecut aproape neobservată în presa locală dramatica poveste a unui infractor cu suflet de poet, frânt prea devreme. Înnăbușit, poate, cu puțin timp înainte de a se dezlănțui amarnic asupra tuturor. „Este un frig mondial în artă… Cupola mafiei universale…”
A trecut aproape neobservată în presa locală dramatica poveste a lui Valeriu Schiavolin – numele predestinat care camuflează un suflet de poet de o rară sensibilitate.
Are 61 de ani și acum se află în arest, așteptând ca polițiștii italieni care l-au dat în urmărire internațională în octombrie să vină și să-l preia. Pentru că Valeriu Schiavolin a comis 6 (șase!?) infracțiuni în Italia.
Ceea ce puțină lume conștientizează este însă faptul că în spatele acestui nume se ascunde o adevărată sensibilitate de poet… Pentru că, la venerabila vârstă de 52 de ani – adică prin 2011, în Penitenciarul din Gherla – Valeriu Schiavolin cucerea premiul II la un concurs de poezie, faza pe penitenciare.
Nu doar că a scris câteva poezii emoționante – care au toate șansele să te pună pe gânduri – ci mai mult, Valeriu Schiavolin are curajul să vorbească deschis despre artă, despre curgerea nemiloasă a timpului, despre cei aleși sau chiar despre mafia universală:
Este un frig mondial
În artă,
Orice tâmp, o ceartă
Dar arta, oricare-i ea,
Va fi mereu subiect
Subiect de inimi
De inimi care… orice iartă.
Unde se-nchină cei evlavioşi
Şi sinceri…
Ci este o cupolă izvorâtă
Din răutatea unor izgoniţi
Din cer…
Vizează elitiste etiliste
Ghilde,
Care scobesc, ca veveriţa
În coji de-alune şi de ghinde
A savura din miezul copt
Dar în finalul abisal
Şi viaţa lor se stinge…
Mai mult, Valeriu Schiavolin face dezvăluiri despre cei aleși, despre „acordul zeilor”, dar și despre grozăvia vinovățiilor:
Zile, onomastice, plastice
Serbate, în clinchet fin
De pahare din cristal
Ce conţin şampanie,
Doar cei aleşi închină
Lăsând doar umbre
În lumină.
Nopţi, gânduri, vise
Străbat, chiar şi aici
În penitenţă
Chiar şi în sufletele stinse.
Stinse de grozăvia vinovăţiilor
Sau nevinovăţiilor,
Ce sunt prea aspru
Calculate, cercetate, judecate
De către purtătorii de cununi
Ce definesc acordul… zeilor.
Valeriu Schiavolin fusese eliberat condiționat în 2017. Din nefericire, însă, bistrițeanul nu a crezut suficient în destinul său de poet. Se pare că a renunțat la versuri și a ales calea cea mai ușoară a afacerilor necurate. Păcat… Ar fi avut ceva de spus în această lume plină de șacali…
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/B9FzVhw8_bY” /]