Ce poate fi mai înălțător și calmant decât să constați că până și cel mai fioros bistrițean poate fi redus la tăcere. Și convins că are datoria morală să-i avetizeze pe cetățeni asupra pericolului care pândește după colț…!
O plimbare domoală pe străzile vechi ale orașului ne-a convins, dacă mai era cazul, că trecutul se împletește strâns cu prezentul. Fără scăpare. O mască de protecție a „aterizat” pe figura legendară a celui mai fioros bistrițean.
Semn că până și istoria seculară a Bistriței are datoria morală să certifice – solemn – contextul actual. Să-i avetizeze pe contemporani asupra pericolului care pândește după colț…!
Georg Pfaffenbruder era cunoscut drept unul dintre cei mai duri oameni ai Bistriţei, în glorioasa epocă medievală.
Era și unul dintre vitejii Cetăţii Bistriţa. Căci nu degeaba i-au modelat contemporanii o statuie în bronz, în buricul târgului…!
Legendele povestesc că atunci când fata lui a fost molestată de un locuitor al cetăţii, Georg Pfaffenbruder s-a răzbunat de unul singur. Ar fi trebuit să fie închis pentru fapta, dar fierarul a fost absolvit de orice vină.
Cel mai cunoscut moment al destinului său datează din 1602, când duşmanii au încercat să cucerească Cetatea Bistriţei. Bătălia părea aproape pierdută, iar inamicul – net superior…
Ei bine, în momentul critic, Georg Pfaffenbruder s-a repezit la poarta cetăţii și, înarmat cu cel mai mare baros din fierărie, s-a „aruncat” în mijlocul duşmanilor. Îngroziți și copleșiți psihic – dușmanii au cedat, retrăgându-se…
Iată că în aceste zile la fel de medievale, în care guvernanții zac încleștați în luptă cu inamicul pandemic invizibil – fiorosul fierar ne mai oferă o lecție. Cine vrea să priceapă ceva – s-o facă! Și să observe, totodată, și stindardul tricolor fluturând patriotic, în dreapta: