Zilele Culturii Române debutează sâmbătă, 27 octombrie, la Consulatul Român din München – un eveniment amplu care se derulează pe parcursul a patru săptămâni și cuprinde inclusiv un Festival de Film Românesc: spre mândria noastră, aproape 200 de personalități vor savura – în prima seară de gală a festivalului – delicioasele produse din Bistrița-Năsăud și vinurile de la Crama Jelna!
Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, Forumul Româno-German Nosa din Nürnberg va oferi un moment special pentru invitații de onoare ai recepției organizate în prima zi a Festivalului de Film Românesc care completează programul de sărbătoare al Zilelor Culturii Române, începând din 27 octombrie până în 4 decembrie, la München.
„Este o mare onoare pentru noi faptul că Filmmuseum München ne găzduiește acest festival…”, a recunoscut Alina Schreglmann, președintele Forumului Româno-German Nosa, care și-a impresionat colegii în ultimii 7 ani – participând la Zilele Culturii Române în costum popular de pe meleagurile noastre, cusute de Virginia Linul. A fost, practic, punctul de atracție care a cucerit-o pe regizoarea Brigitte Drodtloff – coordonatoarea evenimentelor care debutează pe 27 octombrie la München.
„Am înființat Forumul Româno-German pentru că am vrut să le demonstrăm nemților că putem mai mult și că avem motive să fim mândri de frumusețea și complexitatea tradițiilor noastre”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Alina Schreglmann – președintele asociației care a făcut senzație anul trecut cu deliciile marca „Produs în Bistrița-Năsăud”. De altfel, între Forumul Româno-German și Asociația Produs în Bistrița-Năsăud există un parteneriat oficial semnat în 19 mai, care stă la baza acestei colaborări.
„Este pentru al doilea an consecutiv în care participăm cu produse tradiționale la Zilele Culturii Române… Anul trecut, în doar 20 de minute s-au vândut 40 de litri de vin de la Crama Jelna. O mulțime de invitați, printre care și actorul Marcel Iureș – invitat de onoare și în acest an, la Festivalul de Film – au stat atunci la rând, ca să ne mulțumească personal pentru bunătățile pe care le-am oferit…”, a povestit Alina Schreglmann care a explicat că între produsele cu mare lipici la public s-au numărat zacusca sau jumările, dar și cornulețele și cozonacii copți de Saveta Ban…
Evenimentele culturale care urmează în München se adresează, practic, unei comunități de români (mulți dintre ei ardeleni) care numără aproximativ 30.000 de români în München și aproape 20.000 de români în Nürnberg – cu toții invitați să se bucure, în cadrul celor 4 săptămâni, de cele mai prestigioase creații cinematografice românești, expoziții de artă sau concerte.