Aproape 90 de ucraineni, majoritatea femei și copii, au ajuns în comuna Rodna unde au primit ajutor din partea mai multor persoane cu suflet mare, iar populația din zonă s-a mobilizat pentru a oferi adăpost sau sprijin pentru refugiați.
Au început prin a aduce câteva persoane, iar acțiunea se pare că nu se va opri aici…
Bistriteanul.ro s-a aflat astăzi printre refugiații care au ajuns la Rodna. În mijlocul lor nu se simte spaima. Au ajuns în locuri care oferă condiții foarte bune, însă fiecare aduce de peste graniță o poveste, o adevărată dramă care nu are cum să nu te miște.
Ne-au povestit că la vamă au fost ținuți în frig, împinși din toate părțile. Mai spun că li s-au cerut bani să treacă granița în România. De către vameșii lor.
Odată ajunși însă în România au fost surprinși de ospitalitatea românilor, care i-au așteptat pe fiecare cu un ceai cald, hrană, pături. Foarte mulți le-au pus la dispoziție transport gratuit către locurile în care cei care se refugiază de conflict să se poată odihni și să își reculeagă forțele.
La Rodna, refugiații sunt cazați la Pensiunea Denis și Hotel Ineu.
Aici l-am întâlnit pe Iaroslav, un tânăr venit din zona Ivano-Fankivsk, atacată de armata rusă.
Ne-a povestit că a ajuns în țară împreună cu mama sa, iar tatăl lui a rămas să lupte alături de militarii ucraineni.
„Acest război este unul foarte urât. Nu și-l dorește nimeni, iar noi am fugit din calea sa. Am ajuns destul de greu la vamă și nu ne așteptam să fim primiți în acest fel. Am fost plăcut impresionați”, ne-a spus Iaroslav, în engleză, singura limbă în care am putut comunica.
Tânărul ne-a vorbit și despre tatăl său care a rămas în Ucraina:
„Tatăl meu a rămas pentru a apăra țara noastră, Ucraina. Un model pentru toți bărbații este președintele Zelenski și multă lume s-a mobilizat pentru a i se împotrivi lui Putin, nu tuturor rușilor. Eu am prieteni de naționalitate rusă și nu am nicio problemă cu ei”, a mai adăugat tânărul refugiat.
Unde vor pleca după ce se termină perioada de staționare în Rodna?
Mulți aleg Spania, Germania, Polonia și alte țări europene. Iaroslav și mama sa ne-au spus că vor merge în Italia și se vor alătura bunicii, care s-a stabilit acolo de ani buni.
La fel vor face și alți cetățeni ucraineni ajunși la Rodna. În jur de 10 vor să rămână însă în Bistrița-Năsăud.
Din cele 89 de persoane, 30 sunt copii, de la șase luni (cel mai mic) până la 17 ani. Primesc de mâncare de trei ori pe zi, iar cetățenii din comună, dar și din afară, se implică constant pentru a le asigura și furniza hrana, hainele, schimburi pentru cei mici, chiar bani și jucării. Iaroslav îmi povestea că la vamă vedea copii mici care aveau brațele pline de pachete, iar nimeni nu era exclus.
Nu știu la ce să se aștepte.
„Oriunde mă duc trebuie să reiau viața de la zero”, ne-a spus astăzi și Olga, venită din Kiev la Rodna. Are doi copii și până acum câteva zile lucra în marketing și social media. Soțul ei, rămas în Ucraina, este IT-ist de meserie. Vorbește permanent cu soțul său, vrea să afle ce se întâmplă în țară. Copiii îi sunt bine îngrijiți acum, la o familie din Rodna.
La Rodna și în tot județul urmează să mai fie aduse persoane de la Vama Siret. Fiecare are garanția unui acoperiș provizoriu deasupra capului, hrană, haine, obiecte de igienă și tot ce este nevoie pentru a se simți în siguranță.
Ma intreb, cine pazeste bunurile oamenilor, la locurile de conflict militar , unde hotii cu siguratza vor da ” iama ” … Ar trebui ca infractorii surpinsi in fapt, sa fie impuscati pe loc , fara mila !