1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

REVOLUȚIA Printcenter.ro: Inovație și textile inteligente, care distrug viruși!

Haine sau lenjerii de pat făcute din materiale care distrug orice virus. Revoluționar, nu? Și, mai mult ca sigur, tehnologia viitorului, care va lupta cu toate armele împotriva oricărui virus care va amenința că ne va da viețile peste cap, așa cum a făcut-o SARS COV2. Printcenter.ro a adus de câteva luni în România tratamentele antivirale care se pot aplica pe orice țesătură, iar în timp ce în străinătate această inovație în industria textilă a fost primită cu aplauze și entuziasm, la noi, producătorul român de la Sibiu a fost privit cu mult scepticism. 

Cum ar fi să purtați o mască tratată special despre care știți sigur că omoară peste 99% din viruși și poate fi spălată de câteva zeci de ori fără a-și pierde proprietățile? Sau să dormiți în așternuturi despre care experți de talie mondială spun că distrug orice virus le atinge? Compania sibiană Printcenter.ro oferă, în premieră pentru țara noastră, tratamente antivirale dedicate materialelor textile, cu rezultate dovedite științific împotriva COVID-19.

Compania sibiană Printcenter.ro a adus în premieră, în România, prin ”Textile Division”, tratamente antivirale pentru materiale textile încă dinaintea apariției primului caz de coronavirus în România. Soluția este una revoluționară cu aplicabilitate largă, în diferite domenii de activitate.

Dezvoltată de compania elvețiană HeiQ, soluția Viroblock NPJ03 și-a dovedit atât în laborator cât și în viața de zi cu zi eficiența împotriva Covid-19. În plus, tratamentul este garantat de laboratorul Institutului de boli infecțioase și imunitare Peter Doherty din Melbourne, Australia.

Companii de talie mondială au încheiat imediat parteneriate cu HeiQ pentru a putea folosi tratamentele antivirale în produsele proprii. Speedo, New Balance, Ecco, Vans, Champion sau Marks & Spencer sunt doar câteva din brandurile renumite care folosesc deja tratamentul dezvoltat de elvețieni și adus și în România de vizionarii de la printcenter.ro.

”Aceste tratamente reduc semnificativ riscul de infectare de pe materialele textile, prin urmare sunt o soluție ideală împotriva bolilor intraspitalicești. În ceea ce privește Viroblock NPJ03, această tehnologie inteligentă se adaugă la țesătură în faza finală a procesului de fabricație. De menționat că se potrivește tuturor tipurilor de fibre, de la nețesute medicale (de exemplu, măști de față) la țesături pentru îmbrăcăminte și articole textile. Pentru țesăturile lavabile rezistă la cel puțin 30 de spălări la 60°C, iar efectul antiviral rapid a fost demonstrat în 2-5 minute. Totodată este hipoalergenic, oferă o suprafață auto-igienizantă și rezistentă la germeni și are certificare OekoTex Clasa 1, adică poate fi folosit și pentru bebeluși”, explică managerul Printcenter.ro, Ionuț Anca.

Astăzi, printcenter.ro poate trata materiale textile cu lățimea de 180 cm și din luna septembrie va putea să trateze inclusiv materiale cu lățimea de până la 340 cm, lucru pe care puține firme în lume pot să îl facă.

Deși prima reacție a mediului economic românesc nu a fost cea așteptată, reprezentanții Printcenter.ro se arată optimiști cu privire la folosirea pe scară largă a noului tratament textil și în țara noastră.

”Folosirea tratamentelor antibacteriene și antivirale pentru materialele textile încă nu sunt prinse în normele medicale, deoarece soluțiile sunt foarte noi și activitatea virală pe textile a început să fie studiată de puțin timp. Standardul ISO 18184, care se referă la determinarea activității antivirale a textilelor, a apărut doar anul trecut. În România, am fost întâmpinat cu neîncredere sau cu mult sarcasm, indiferent de argumentele științifice sau de documentele prezentate. Majoritatea companiilor doreau avize sau certificări de la ANMDR sau Ministerul Sănătății, în condițiile în care aceste instituții au dotări limitate și o legislație restrictivă”, mai spune managerul Printcenter.ro – Ionuț Anca.

Așadar, inovația din domeniul textilelor s-a lovit în România de sistemul birocratic, care fără hârtii și avize nu a putut accepta ceea ce alții au primit cu brațele deschise. Pe scurt, funcționarii din Ministerul Sănătății cereau avize pe care țara noastră nu le putea da, iar certificările și toate rapoartele științifice din spate, la care se adăuga credibilitatea furnizorului elvețian al soluției  – HeiQ nu au valorat nimic.

În schimb, branduri cunoscute din Statele Unite precum Hanes, fabrici de confecții din Asia (Artistic Denim Mills) și Europa (Albini Grup – Italia) au adoptat rapid soluțiile HeiQ și le-au integrat în oferta lor de produse.

HeiQ a anunțat, la începutul lunii iunie, că soluția Viroblock NPJ03 și-a dovedit eficiența împotriva Covid-19 într-o testare realizată în cadrul laboratorului Institutului de boli infecțioase și imunitare Peter Doherty din Melbourne, Australia. Chiar dacă se știa încă de anul trecut că este eficient pe familia coronavirusurilor, fiind deja testat cu succes pe tulpina 229E, în țara noastră nimeni nu a știut ce să facă cu acest produs. Prin urmare, guvernanții au așteptat soluții „certificate” din afară, chiar dacă multe dintre acestea s-au dovedit a fi falsuri dăunătoare sănătății. În schimb, ar fi putut căuta ajutor în propria curte, dar interese meschine și lipsa de viziune au făcut ca lucrurile să bată pasul pe loc. 

“În România, am fost întâmpinat cu neîncredere sau cu mult sarcasm, indiferent de argumentele științifice sau de documentele prezentate. Majoritatea companiilor doreau avize sau certificari de la ANMDR sau Ministerul Sănătății, în condițiile în care aceste instituții au dotări limitate și o legislatie restrictivă. Argumentul lor era că, dacă nu apare în procedură așa ceva, înseamnă că nu există. 

În plus, industria textilă locală este deconectată total de la evoluțiile științifice internaționale, majoritatea fabricilor sunt concentrate doar pe Lohn și așteaptă să primeasca totul de afară, refuzând sau nefiind interesate se facă ceva pe cont propriu. 

În schimb, am început colaborări cu cei care cunoșteau compania HeiQ, inovațiile și rezultatele sale excepționale obținute în domeniul îmbunătățirii materialelor textile prin diverse tratamente, sau cei care au lucrat cu materiale tratate cu soluții HeiQ.

În alte cazuri, ne-am simțit ca la un interogatoriu. Toată lumea voia să se scrie undeva negru pe alb că distruge virusul și certificări de la instituțiile statului.

Și, din păcate, în România nu există vreun laborator acreditat pentru testarea activității virale pe materialele textile. Nici măcar a activității bacteriene.

Alte state dețin tehnologie avansată de testare și îmbrățișează noutățile si descoperirile științifice. În România, experții la orice se regăsesc pe sticlă, la TV și în mass media. Suntem experți în orice și nimic. Dacă e vorba de politică, ne pricepem la politica, dacă e fotbal, la fotbal, iar dacă apare o pandemie suntem experți în viruși. În România, ne lovim de ziduri de incompetență, neștiință și ignoranță. 

Companiile care lucrează pentru industria sportsware și home deco, unde produsele HeiQ sunt folosite la scară largă, au îmbrățișat ideea textilelor tratate antiviral și antibacterian. Acestea cunosc și folosesc deja, de ceva timp, soluții de odor control, de reglare a temperaturii și de tratare antibacteriană, în special la articolele textile sportive. Brandul outdoor Patagonia s-a numărat printre clienții HeiQ, folosind tehnologia Fresh Tech. Printre primii care au adoptat soluțiile inovative care combat inclusiv SARS COV2 s-au numărat americanii de la Hanes, care folosesc tratamentele HeiQ la foarte multe produse sportswear sau de lenjerie intimă. Multe fabrici de textile din India, Pakistan, Bangladesh și alte țări asiatice au preluat tehnologia și produc materiale textile gata tratate sau produse finite. Printre acestea se numără și Artistic Denim Mills din Pakistan. În Italia, țesătoria Albini Group a lansat o colecție de materiale textile tratate antiviral care se va regăsi în produsele celor mai mari branduri”, a declarat Ionuț Anca, vizionarul din spatele princenter.ro. 

Chiar dacă în continuare soluția revoluționară de tratare antivirală a țesăturilor adusă în România, în premieră, de printcenter.ro, este privită cu scepticism, în Anglia, unul dintre designerii care îi face mănușile Reginei Elisabeta a II-a anunță că va folosi materialele antivirale în noile creații: https://www.hellomagazine.com/fashion/royal-style/2020070993174/queen-glove-maker-cornelia-james-antiviral-gloves/

Important de menționat mai este că Printcenter.ro este certificată OEKO-TEX Standard 100, clasa I, precum și certificată de către Heiq pentru tratare materiale textile: sintetice, naturale, nonwoven.

Dacă aveți un proiect în care ați avea nevoie de materiale tratate antiviral, inclusiv împotriva SARS COV 2, pe cei de la printcenter.ro îi puteți găsi astfel:

Sibiu, Șoseaua Ștefan cel Mare 193

www.printcenter.ro

Program: Luni – Vineri între 08:00 – 17:00

Telefon: 0369 101 506

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...